Gå til hoved-indhold

Ny forskning: Grønne planter hjælper mod stress og depression

Grønne planter kan være en hjælp mod stress og depression, viser ny forskning. Det kan de også mærke hos Hawaii Gartneriet i Broby, hvor interessen for planters helende kræfter er steget markant.

- Vi har længe mærket en stigende bevidsthed om, at planter ikke bare er planter. De kan noget særligt, og det er der helt klart en efterspørgsel på.

Sådan lyder det fra den fynske gartner Stefan Lund, der sammen med resten af branchen oplever interesse for planter, der for eksempel kan give humøret en løftestang eller rense luften i lejligheden.

Forskning fra hele verden har gang på gang dokumenteret den slags ekstraordinære effekter af planter og blomster.

Senest har et hold forskere fra USA, Kina, Spanien og Sydkorea undersøgt sammenhængen mellem grønne planter i hjemmet og det mentale helbred hos mennesker i Corona-isolation. Resultaterne viser, at tilstedeværelsen af grønne planter havde en klar positiv effekt. Deltagerne med grønne planter i hjemmet havde et bedre mentalt helbred under nedlukningen. De følte sig også bedre tilpas og var mere håbefulde for fremtiden, selvom pandemien rasede uden for døren.

Det er den slags viden, der inspirerer de danske planteforbrugere, mener Stefan Lund.

- Jeg oplever mange positive henvendelser fra folk, der siger, at de også bliver gladere af at have noget grønt i hjemmet. Det gælder især den yngre målgruppe, som også køber langt flere planter nu, end de gjorde tidligere. På det område er der virkelig sket meget gennem de seneste 10 år, siger han.

Hurtigvoksende luftrenser

Stefan Lund er ikke alene med den oplevelse. Siden begyndelsen af 2020’erne har danske gartnerier oplevet en stigende efterspørgsel på grønne planter, og ifølge brancheorganisationen Flora Dania handler det især om en øget opmærksomhed på grønne planters effekter.

- Efterspørgslen viser nogle klare tendenser på, hvad danskerne interesserer sig for, og der er ingen tvivl om, at der er kommet et fokus på at omgive sig med noget grønt i hjemmet, som ikke blot er pænt at kigge på, men som bidrager til harmonien i hjem, krop og sjæl, lyder det fra Peter Larsen-Ledet, direktør for Flora Dania.

Hos Stefan Lund har interessen især været rettet mod planter, der kan rense luften i hjemmet. Det gælder især de hurtigvoksende planter som begonia, der har meget løv og er en effektiv hjælp til indeklimaet.

- Jeg er så gammel, at jeg kan huske dengang, planter mest bare var noget, du omgav dig med. I dag er der helt klart interesse for, hvad dine planter kan, siger han.

I begyndelsen af 2023 er der også udgivet to andre studier, der har undersøgt sammenhængen mellem grønne planter og plantemotiver på arbejdspladsen og koncentrationsevnen hos de ansatte.

Resultaterne viser, at det bliver nemmere at koncentrere sig, og at de ansatte følte sig mere tilfredse og følte, at de fik mere fra hånde, hvis arbejdspladsen havde planter og planteudsmykning

 

Dokumentation:

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360132322010290

www.dst.dk/da/Statistik/emner/erhvervsliv/landbrug-gartneri-og-skovbrug/oekonomi-for-landbrug-og-gartneri

www.mdpi.com/2075-5309/13/3/622

www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/JCRE-03-2021-0012/full/html

Tilbage