Gå til hoved-indhold

Ingen sommer uden pelargonier

Vigtige tips om pasning

 

Med deres farverige, varierede blomster er pelargonier en fryd for øjnene. I altankasser, krukker og blomsterbede skaber de sommerstemning og positive vibes. Hvis du følger disse plante- og plejetips, vil dine pelargonier vise deres taknemmelighed ved at blomstre fra forår til efterår. Eksperterne fra Pelargonium for Europe (PfE) deler her deres tips:

 

Det ideelle tidspunkt

Eksperter anbefaler ikke at plante pelargonier udenfor før midten af maj. Det skyldes, at frostnætter stadig er mulige på nordeuropæiske breddegrader indtil dette tidspunkt, og pelargonier tåler ikke frost. Hvis det bliver koldt igen, efter at du har plantet dine pelargonier ud, kan du beskytte dem mod kulden med en filtdug eller lignende, eller du kan flytte de tilplantede altankasser og krukker til et frostfrit sted i den kolde periode.

 

Den ideelle jord

Frisk jord er vigtig for at få pelargonier godt i gang med at gro. Når du køber jord, skal du altid kigge efter den bedste kvalitet. Speciel pelargoniejord er optimalt tilpasset planternes behov. Men jord af høj kvalitet til potteplanter eller universel pottejord er også fint. God jord har en høj drænings- og vandretentionskapacitet. Dette giver planterne støtte, mens tillader det nok luft at nå rødderne. Du kan kende det gode jord på dets behagelige jordiske lugt, løse konsistens og tilsætningsstoffer som ler og perlit.

Den ideelle dræning

Pelargonier kan ikke lide at stå i vandtætte krukker. Overskydende vand skal gerne kunne løbe væk. Ud over jord af høj kvalitet sikrer et lag potteskår, små sten eller lignende materialer i bunden af krukken dræning, fordi det forhindrer jorden fra at blokere vandafløbshullerne.

Den ideelle afstand

Ud over en passende krukke og jord af høj kvalitet er den rigtige afstand fra naboplanten vigtig, når der dyrkes pelargonier. De skal være mindst 20 cm fra hinanden. Det betyder, at der i en altankasse, der er 60 cm lang x 20 cm bred, er plads til maksimalt tre pelargonier, mens der i en 100 cm kasse er plads til fire til fem. En krukke til en enkelt geranium skal have en diameter på mindst 20 cm. Tip: Hvis du skifter mellem hængende og opretstående typer af pelargonier, når du planter en altankasse til, vil det ud over at se flot ud også give planterne mulighed for gro mere frit.

Den ideelle placering

Pelargonier er solelskende planter. Jo mere lys de får, jo flere blomster. De foretrækker en placering i fuld sol, men kan også klare delvis skygge. Sorter med store eller dobbelte blomster sætter også pris på et sted, der er beskyttet mod stærk vind og regn, for eksempel op mod husmuren, eller hvor der er overdækket.

Vanding af pelargonier

Pelargonier har brug for masser af vand for at fortsætte med at producere nye blomster. På varme, solrige dage skal du måske endda vande dem både morgen og aften. Vandet skal være så varmt som muligt, og du skal vande direkte i jorden i stedet for på selve planten. Selvvandingskasser eller dit eget hjemmelavede automatiske vandingssystem reducerer vandingstiden betydeligt. Tip: Selv på regnfulde dage skal du muligvis vande. For regndråberne når ofte ikke ned til jorden i krukken, hvis pelargonierne er kompakte med mange blade.

Gødning af pelargonier

Pelargonier er 'sultne' planter, der har brug for mange næringsstoffer. Hvis du bruger pottejord med gødning, bør du gøde igen efter fire til seks uger, da jordens lagre vil være udtømt på det tidspunkt. For en ideel tilførsel af gødning til pelargonier skal du bare blande en almindelig tilgængelig flydende gødning til blomstrende planter i vandet en gang om ugen. Alternativt kan gødningspinde forsyne planterne i to til tre måneder. En gødning med langsom frigivelse vil endda give nok næringsstoffer i op til ni måneder. Du kan altid tilføje gødning til jorden efterfølgende, hvis du ikke gjorde det, da dine pelargonier blev plantet.

 

Deadhead pelargonier

Pelargonier ser mere flotte ud, producerer flere blomster og forbliver sundere, hvis du fjerner visne blomster og blade regelmæssigt. Hvis du ikke ønsker at gøre dette, findes der selvrensende sorter af pelargonier til rådighed. Disse mister deres visne blomster automatisk, hvilket får dem til lettere at blomstre. Du skal dog stadig med fordel fjerne visne blade fra disse pelargonier.

Overvintrende pelargonier

For at overvintre pelargonier skal du skære dem tilbage til ca. 15 cm før den første nattefrost og derefter flytte dem til et lyst, køligt sted. Dette kan være en frostfri garage eller et lignende køligt sted indendørs. I løbet af denne sovende vinterfase har pelargonier brug for meget lidt vand. Om foråret skal du fjerne visne blade, ompotte dem i frisk jord og placere dem på et varmt sted. Så de igen kan få nye blade og blomster.

 

 

PRESSEKONTAKT OG MERE INFORMATION

For mere information og flere billeder af pelargonier, besøg hjemmesiden: www.pelargoniumforeurope.com

Anvendelse af pressemateriale er gratis, forudsat at kilden "Pelargonium for Europe" krediteres. Send venligst en kopi.

 

Pressekontakt for Pelargonium for Europe:

Hillebro

Anna Marie Hillebro Nielsen

Phone:0045 20960844

Email:am@hillebro.com

 

Pelargonium for Europe

Pelargonium for Europe er markedsføringsinitiativet fra de europæiske pelargonieforædlere Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Geranien Endisch, Selecta One og Syngenta Flowers. Initiativet blev grundlagt i 2016 med det formål at fremme og sikre langsigtet pelargonie salg i Europa. Kampagnen kører nu i 22 lande. I Tyskland, Østrig, Frankrig, Italien, Holland og Polen støttes markedsføringsaktiviteterne af EU som en del af kampagnen "Europe in Bloom".

Tilbage