Gå til hoved-indhold

Kødædende planter – en kompleks produktion, der kræver både præcision og mod

Hos Gartneriet Lammehave er kødædende planter ikke blot spektakulære og karakteristiske; produktionen understøtter også gartneriets grønne profil og bæredygtige tilgang.

 

Et gartneri med mod på nye veje

I løbet af de 39 år, Niels Jørgen Petersen har drevet Gartneriet Lammehave, har han produceret mange forskellige kulturer – blandt andet Passiflora, Cyclamen og Kardemomme. Historien begynder dog længere tilbage. Før han købte gartneriet, arbejdede han på et andet gartneri, men drømmen om at starte sin egen virksomhed har han altid båret med sig. Da muligheden bød sig, blev det startskuddet til, at Niels Jørgen i 1986 købte sit eget gartneri og gjorde drømmen til virkelighed.

Med store ambitioner producerede han i mange år flere forskellige kulturer. Gartneriets begrænsede størrelse gjorde det dog svært at konkurrere med de store producenter, da der ikke var plads til at producere de rette mængder. Ved årtusindskiftet blev det derfor nødvendigt at undersøge alternative muligheder, og i 2002 satsede han, da han tog beslutningen om at omlægge størstedelen af sin produktion til kødædende planter. Det var en dyr beslutning og en lang læringsproces, der krævede både tålmodighed og is maven. Når Niels Jørgen i dag ser tilbage, er han dog ikke i tvivl om, at beslutningen har været rigtig og hele indsatsen værd.

Planter og miljø i balance

Biologi frem for kemi

Den kødædende plante Sarracenia udgør i dag en stor del af gartneriets produktion. Det er dog langt fra en nem kultur at dyrke grundet plantens særlige vilkår. Netop de krav planten stiller, taler samtidig ind i en mere bæredygtig produktion. Sarracenia tåler nemlig ikke kemikalier, og derfor spiller biologisk bekæmpelse en central rolle i arbejdet med at bekæmpe skadedyr. Metoden er dog ikke uden udfordringer. Da planten grundet dens kødædende egenskaber selv fanger og nedbryder insekter, går det ikke kun ud over skadedyrene, men også nogle af de nyttedyr, der anvendes i forbindelse med biologisk bekæmpelse. Som supplement bruger gartneriet også fangflader i kampen mod skadedyrene.

Regnvand som ressource

Hos gartneriet Lammehave vander man udelukkende med regnvand, som opsamles i gartneriets to regnvandsbassiner. I og med at Sarracenia er en surbundsplante, skal jordens surhedsgrad ligge mellem 3,5 og 4,5, for at planten trives. Derfor er regnvand et mere fordelagtigt valg frem for råvand, der indeholder for mange næringsstoffer og dermed giver en for høj PH-værdi.

Imidlertid skaber klimaforandringerne andre udfordringer, idet der kan komme længere tørkeperioder uden regn, hvilket kan true gartneriets forsyning af regnvand. Dette er en udfordring, som fylder meget, idet en plante som Sarracenia, der kræver meget vand og kun tåler regnvand, er afhængig af netop dette. Gartneriet har været nødsaget til at hente ekstra regnvand fra et lukket gartneri, ligesom de prøvet at fortynde regnvandet med en smule råvand. Dette er ikke uden spørgsmål om konsekvenserne for den følsomme plante, idet det kan være svært at afgøre, hvilken effekt regnvand kombineret med råvand har, da mange andre faktorer kan spille ind. ”Der er ikke nogen, der kender konsekvensen af, hvor meget råvand  planterne kan tåle”, fortæller Niels Jørgen. Han peger samtidig på, at det kan være svært at vurdere det nøjagtige indhold i vand, der har stået for længe, som eksempelvis regnvandet ved det lukkede gartneri, der havde for høj næringsværdi.

Grøn omtanke i et følsomt miljø

Da Sarracenia er en krævende kultur, foretager gartneriet kun små ændringer ad gangen for ikke at risikere hele produktionen. Alligevel er man hos Lammehave fuldt klar over, at det er nødvendigt at implementere grønne tiltag, og Anita pointerer, at ”vi er helt klar over, at vi skal gøre noget for at reducere ressourceforbruget”.

Udover at kødædende planter i sig selv understøtter en mere bæredygtig produktion, arbejder gartneriet aktivt med andre grønne tiltag. Genanvendelse tænkes ind i alle dele af produktionen, og de eksperimenterer løbende med at reducere forbruget af spagnum. ”Vi skal spare på ressourcerne, gøre hvad vi kan og lade være med at fråse med det”, fortæller Niels Jørgen.

At dyrke kødædende planter, som hos gartneriet Lammehave, kræver konstant læring, tålmodighed og mod til at eksperimentere. Intet kan blot udskiftes uden omtanke, for selv små ændringer kan få store konsekvenser for de følsomme kulturer.