Gå til hoved-indhold

Innovativt drivhus hos Thoruplund: Grønne løsninger og optimeret produktion

Hos Gartneriet Thoruplund tænkes der langsigtet, og de seneste år har de investeret massivt i at optimere både produktion og energiforbrug.

Fokus er på teknologi, klimastyring og intelligente løsninger, der er med til at sikre en mere bæredygtig og effektiv drift. Seneste skridt i processen er byggeriet af et 6.000 m2 stort nyt drivhus.  

Det nye drivhus betyder også, at produktionen bliver samlet på én lokation. Tidligere har gartneriet haft et 17.000 m2 stort drivhus på en anden lokation, men med denne opgradering skabes en mere strømlinet drift. Ved at samle medarbejderne et sted bliver kommunikationen mere sammenhængende og effektiv, hvilket styrker både arbejdsmiljøet og fællesskabet.

Fremtidssikret produktion

Det nye drivhus er resultatet af flere års planlægning og en betydelig investering. Med en kapacitet på 6.000 m2 og plads til 648 borde er drivhuset designet til at producere samme mængde planter på et mindre areal – og samtidig reducere tiden, planterne opholder sig i gartneriet.

"Alle parametre er blevet presset for at optimere udnyttelsen af pladsen," fortæller familien bag Thoruplund, Jørgen, Bodil og Jacob. Med nye tolagsgardiner og klimastyring kan varmen fastholdes bedre, og behovet for kunstig belysning og opvarmning reduceres.

Energikrisens læring lever videre

En forsigtig tilgang til LED-belysning præger Thoruplunds strategi. LED-teknologien er stadig under udvikling, og fordi planterne har forskellige lysbehov, er læringsprocessen fortsat i gang. Derfor har det været en strategisk beslutning at fravælge LED-belysningen – indtil de er længere i læringsprocessens muligheder og erfaringer.

Derudover har de seneste års høje energipriser givet anledning til at gentænke forbruget. "Vi arbejder fortsat med de sparevaner, vi indarbejdede under energikrisen," forklarer Jacob. Blandt andet optimeres lysforbruget ved at udnytte strømpriserne bedst muligt, og der tænkes i løsninger, hvor gardiner bruges strategisk for at fastholde varme i drivhuset.

Regnvand som ressource

Et andet vigtigt tiltag i gartneriet er etableringen af et nyt regnvandsbassin – ”Vi kalder det guldbassinet.” griner Jørgen.
Kapaciteten er fordoblet til 9 millioner liter, hvilket gør det muligt at opsamle og genbruge regnvand til produktionen. Det er en nødvendig investering i sammenhæng med byggeriet af det nye drivhus.

 

Øgenavnet Guldbassinet stammer fra de store udfordringer og ekstra omkostninger, der har været i forbindelse med etableringen, som har været udfordret af det uforudsigelige nedbørsmønster. En våd sommer har givet udfordringer med vandmættet jord og stigende grundvand, som har umuliggjort og dertil forsinket gravearbejdet og den efterfølgende opbygning af det 9 millioner liter store bassin. 

Et kig på fremtiden

Hos Thoruplund er udviklingen langt fra afsluttet. Med det nye drivhus er de godt på vej mod en mere energieffektiv og fremtidssikret produktion – og med øje for bæredygtige løsninger, der både tager hensyn til miljøet og forretningen.