Floradania.dk: Planter i madlavningen

Planter i madlavningen

Interessen for spiselige planter er større end nogensinde, og flere gartnerier arbejder målrettet på at tilbyde forbrugerne nye og anderledes smagsoplevelser i form af spændende, eksotiske planter eller krydderurter

Lav din egen mini-teplantage
Mynte, som findes i utallige varianter, er fantastiske til en sansehave på grund af deres dejlige, aromatiske duft, men de er også yderst velegnede til te, hvor de kan bruges friske enkeltvis eller med fordel sammen med andre urter. Prøv fx at blande friske stilke af Thymus Orange og ’Mentha Maroccain’ (Marokkansk mynte), overhæld blandingen med kogende vand, og nyd en dejlig kop te.

Mynte har tendens til at sprede sig voldsomt, så derfor er det en god idé at dyrke den i krukker.

Søde, sødere … Lippia dulcis
Trænger du til noget sødt til teen, er Lippia dulcis en sjov og anderledes plante at have. Den har en spændende, sødlig duft, og bider man let i bladet, kan man sagtens fornemme dens sødme.

Lippia dulcis kaldes også ’Azteker sweet’ (azteker-slik), da den i gammel tid blev brugt som sødemiddel og lægemiddel i Mexico og Mellemamerika, i lighed med Stevia-planten er den dog ikke godkendt som sødemiddel.

Smagsrejse
Når du dyrker dine egne spiselige planter i krukker eller bede, har du alle tiders chance for at glæde familien med dejlige smagsoplevelser, hvor Pericaria odorata eller 'Vietnamese koriand' (vietnamesisk koriander) er en ny og spændende krydderurt i sortimentet.

Vietnamesisk koriander har en kraftig duft og smag af koriander og anvendes typisk i det asiatiske køkken, men kan naturligvis også bare bruges kreativt som smagsforstærker i familiens sædvanlige madrepertoire.Vietnamesisk koriander er en flerårig tropisk plante og skal derfor overvintre som en stueplante.

Kulør på salaten

På samme måde kan man bruge både blade og blomster fra hvidløgspurløg med det lidt tungevridende, latinske navn, Tulbaghia violacea, der dog ikke er helt så kraftig i smagen som hvidløg. Bladene kan hakkes fint og bruges i salater, som grønt drys eller i urtesmør ligesom fx persille og timian.

Da den flotte lyslilla blomst også er spiselig, er den et frisk og farvestrålende indslag i salatskålen på middagsbordet. Hvidløgspurløg er ikke vinterhårdfør, men kan overvintres frostfrit og tages frem til næste forår.

Downloads:
Planter_i_madlavningen.rtf43 Ki
Relaterede planter:

Instagram

Handelspladsen

Tilmelding som udstiller