Orkidéer er nemme stueplanter

Der er mange orkidéer, der er nemme at have som stueplanter. Den mest taknemmelige er Phalaenopsis.

En Phalaenopsis-orkidé…
…har store blade, der sidder tæt sammen nede ved jordoverfladen, mens blomsterne sidder højt hævede på kraftige, buede stilke. Hver enkelt blomst holder 1-2 måneder, og med lidt held kan planten blomstre to-tre gange om året. Når en blomster-stilk er afblomstret, kan du enten vælge at klippe den af nede ved basis, og der vil skyde en ny frem fra bunden, eller du kan vælge at lade stilken stå. Den vil da normalt komme med nye blomster.

Indkøbstips
Når du køber en orkidé, skal blade og blomsterstilke være saftspændte. Vælg én, med få udsprungne blomster og mange knopper. Om vinteren skal du sørge for, at planterne bliver pakket forsvarligt ind, inden du forlader butikken.

Plejetips
Der er mange myter om dyrkning af orkidéer. Det er der ingen grund til, for der er udviklet mange planter, der egner sig som stueplanter, og som ikke kræver særlig pleje. Foruden Phalaenopsis f.eks. visse Dendrobium og Oncidium. I vid udstrækning kan orkidéer plejes som mange andre potteplanter:

- Vandes tit, når de vokser, og holdes til den tørre side, når de hviler,
- Gødes med orkidégødning eller med en gængs blomstergødning i 1/5 styrke ca. 1 gang om ugen, når de gror,
- Placeres lyst om vinteren og beskyttet mod direkte sol om sommeren for at undgå svidninger på bladene.

Og vidste du…
- at erfaringer fra gartnerier viser, at de gængse orkidéer tåler at blive vandet med tempereret vand fra vandhanen, med mindre ledningsvandet er meget kalkholdigt. Da må man ty til regnvand,
- at blomsterdannelsen på mange orkidéer kan fremmes ved at give dem en periode med forskel på dag- og nattemperatur f.eks. ved at sætte dem udendørs om sommeren.

Relaterede planter:

Instagram