Krydr julen med planter

Julen er en oplevelse for alle sanser, ikke mindst lugtesansen. Men duften af gløgg, bagværk og julemad kan også være en nydelse for synssansen. Krydderplanter er flotte og populære

Der er mange dufte, der er en uundværlig del af julestemningen. Blandt andet duften fra nogle af de krydderier, vi bruger julens mad, drikke og kager. Tænk bare på kryddernellike, ingefær, kardemomme, allehånde, kanel, stjerneanis og vanilje.

Engang var krydderier fra eksotiske lande kostbare herligheder, som kun de mest velhavende havde råd til at krydre ganen med. I dag er de fleste krydderier så billige, at vi alle kan bruge dem dagligt i madlavningen, og vi tænker nok ikke over, hvilke planter krydderierne stammer fra, og hvor de produceres.

Nogle af de planter, som krydderierne stammer fra, kan faktisk købes som stueplanter, der er utraditionelle og spændende at pynte op med i boligen ved juletid.

Duften af kardemomme
Kardemomme, Elettaria cardamomum, er en urt med lange, smalle blade, der sidder på opretstående stængler omgivet af mange lag af kræmmerhusformede småblade – de såkaldte bladskeder. Nye blade er lysegrønne, men bliver mørkegrønne efterhånden som de ældes, hvilket giver planten et spændende farvespil. Når du knuser et blad mellem fingrene, fornemmer du den karakteristiske duft af kardemomme.

Orkidéen med vanilje
Ægte vanilje, Vanilla planifolia, er relativ ny som stueplante. Den klatrende orkidé har blanke, kødfulde blade, der sidder spredte på stænglerne. Det er en utrolig sejlivet og hårdfør orkidé, hvis lange skud med luftrødder kan bindes op. Du kan også lade skuddene hænge ned foran et vindue som et levende, grønt gardin.

Kryddernelliker
Ægte kryddernellike, der er uundværlig i julens brunkager, er de stærkt aromatiske, tørrede blomsterknopper fra det indonesiske træ Syzygium aromaticum. Ægte kryddernellike kan ikke købes som prydplante, men det kan til gengæld det beslægtede træ, Syzygium paniculatum, top-kryddernellike.

Rundt om kaffetræet
Julens kager kræver naturligvis også en god kop te eller kaffe. Kaffebønnerne med den eftertragtede koffein, er frø fra Coffea arabica, ægte kaffe. Du kan købe kaffetræet som potteplante året rundt. Når træet bliver 4-5 år gammel, kan det sidst på sommeren blomstre med hvide, stærkt duftende blomster.

Downloads:
FD_49_DK.rtf39 Ki

Instagram