Floradania.dk: Handelspladsen forår: Specialkulturer på charmeoffensiv

Handelspladsen forår: Specialkulturer på charmeoffensiv

På forårsudgaven af plantefagmessen, Handelspladsen den 4.-5. marts, satte udstillingen med specialkulturer ekstra kolorit på det i forvejen imponerende brede forårssortiment

Parthenocissus

Browallia

Clerodendrum

Aeschynanathus

Jasminum

Chirita

Hydrangea

Rhoicissus

Primula

Rosa

Begonia

Specialkulturerne, der ofte er planter med en særlig egenskab, funktion eller anvendelse, er med til at bevare dybden og alsidigheden i sortimentet og dermed sætte fokus på de mange muligheder, som planter giver.

Parthenocissus eller prinsessevin er som navnet antyder et ”fornemt” medlem af gruppen af slyngplanter i vinfamilien. Planten, der er beregnet til indendørs brug, har små, fine takkede blade og er velegnet til både at hænge eller klatre op ad stativ eller bøjle. Prinsessevin stammer fra det tempererede Asien og Nordamerika og trives på en lys placering.

Browallia speciosa er en charmerende og blomsterrig plante, der både kan anvendes inde og ude. Den har friske grønne blade og søde stjerneformede blomster i hvid eller blåviolette farver. Browallia stammer fra det varme og fugtige Columbia og elsker derfor varme. I de kølige forårsmåneder er den velegnet i udestuer, men den trives glimrende udendørs om sommeren, hvor den fortsætter blomstringen.

Clerodendrum ugandense eller blåvinge er en frodig og yndefuld klatreplante. Dens fine blå og hvide blomster, der minder om sommerfugle, har givet den det søde og sommerlige populærnavn, og da den er velegnet både inde og ude i krukker, er chancen for, at den får besøg af en sommerfugl, pænt stor.

Aeschynanthus dækker over en serie af spændende planter, der matcher moderne boligstil. Planterne, der er kompakte og stedsegrønne med flotte blanke blade i forskellige former, byder på mange anvendelsesmuligheder i boligen – fx kan der skabes små, grønne oaser, der bringer liv og glæde til moderne, travle forbrugere på den nemme måde.

Jasminum polyanthum eller mangeblomstret jasmin er indbegrebet af naturens egen parfume. Jasmin spreder en skøn intens duft i hele boligen og er samtidig en klatreplante, der kan vokse på bøjle eller stativ. Som prikken over i’et kan jasmin først nydes indenfor og derefter plantes ud, når det ikke længere fryser.

Chirita tamiana, hvis navn endnu er forholdsvis ukendt, giver straks større genkendelse, når den omtales som en elegant ”kusine” til Saintpaulia. Chirita, der stammer fra det nordlige Vietnam, har charmerende hvide blomster med et strejf af lilla og er også meget dekorativ uden blomster med sin roset af friske grønne, små runde blade. Og så er den nem at passe.

Hydrangea macrophylla 'Avantgarde'. Hot, hottere … hortensia – tydeligere kan det næppe siges.  Den moderigtige og skulpturelle hortensia med det fantastiske blomsterhoved i overstørrelse i 21 cm potter vil pynte både inde og ude – fx i entréen, på gulvet i stuen eller i hyggelig lækrog på terrassen. Planten kan pryde i op til 3 måneder, med spændende farveskift fra hvid / limegrøn, sart rosa / pin til antikgrøn / bordeaux undervejs.

Rhoicissus digitata eller perlevin danner små rødlige perler, som minder om druer, heraf navnet. Slyngtråde på bladenes underside hjælper planten med at holde fast. Rhoicissus digitata kan bindes op og klippes efter behov. Den tåler lettere udtørring.

Primula malacoides eller syrenprimula er en charmerende, lille plante med etagedelte skærme af blomster på forårsgrønne blade. Den blomstrer i massevis i hvide, røde, rosa og sart lilla nuancer og kan plantes ud, når nattefrosten er ovre. Den lysrosa udsender en dejlig duft, når den har fået forårssol.

Ny størrelse og nye muligheder med langtidsholdbar, eksklusiv Infinity ® potterose med ekstra store blomster i 15 cm potte. Rosen har mørke, blanke blade og er meget velegnet til den moderne bolig.

Begonia rex eller kongebegonie dækker over et bredt spektrum af forskellige sorter, som alle er kendetegnet af spændende blade, der tilfører indretningen fornyelse. Mangfoldigheden og forskelligartetheden i bladenes form, farve og struktur er et andet særligt træk, og så er planterne oven i købet luftrensende. Om sommeren liver Begonia rex op i krukkehaven.

Fakta: Formålet med udstillingerne med specialkulturer er at rette fokus mod nogle af de spændende kulturer, der kun produceres i begrænset antal, men som er med til at gøre det samlede sortiment bredt og interessant. Initiativet udmøntes i form af særudstillinger på nationale og internationale messer, hvor der hver gang udstilles 10-12 sæsonaktuelle specialkulturer. Kulturerne iscenesættes med hver sin specielle historie i tekst og billeder. De omtalte specialkulturer blev vist på forårsudgaven af Handelspladsen, Holkebjergvej 74, 5250 Odense SV i dagene 4.-5. marts.
Næste udstilling med specialkulturer: Nordic Flower Expo, 13.-15. april i Malmö, Sverige.

Instagram