Floradania.dk: Flerårige fornøjelser i haven

Flerårige fornøjelser i haven

Mens sensommerens farver er klare og dybe og får ekstra intensitet, når solen skinner ned fra en høj, klar septemberhimmel, udstråler det blå staudebed stil og en kølig elegance, som matcher årstiden perfekt. Benyt dig af naturens egen fantastiske iscenesættelse, og skab en krukkehave eller et helt bed med stauder, som du kan glæde dig over år efter år

Ikke blot blåt
Danner blå rammen om staudeuniverset, er det værd at huske på, at blå ikke bare er blå. Farven kan spænde fra den sarteste lyseblå, over i en blå-violet med varmere glød, og til en dyb, mørkeblå farve, som det fx er tilfældet med Campanula-typerne. Men det er helt op til den enkelte, om stauderne skal have præcis den samme blå farve, eller om der skal spilles på flere farvetoner.

Vælger du forskellige staude-typer som fx Salvia og Lavandula fra den blå-grå farvepalet, forlænger du samtidig fornøjelsen, da blomstringen typisk vil foregå i flere tempi. Mange stauder som bl.a. Hosta og Sedum forbliver dog stedsegrønne og bidrager dermed med et frisk og frodigt udseende til haven i sommerhalvåret.

Et gennemgående tema
Du kan også starte et helt andet sted og udvælge én bestemt kultur som fundament for krukkehaven eller bedet og på den måde lade farvenuancen være toneangivende for det overordnende udtryk. Og er det en bestemt staude, der sætter dagsordenen, kan du naturligvis godt regne med, at planterne udvikler sig rimelig ens.

Varierende højde
Hvis farven derimod er hjørnestenen i sammensætningen af planterne, skal du huske på, at planter i samme farve ikke nødvendigvis udvikler sig ens, og derfor skal højden på de valgte stauder også indgå i overvejelserne.

Forslag til flerårige fornøjelser med en blå tone:
Agastachea 'Blue Fortune' og 'After Eight'
Aster
Campanula

Delphinium
Hosta
Lavandula
Salvia

Downloads:
FD34_DK.rtf44 Ki

Instagram