Det er helt vildt

Slip rankerne fri og se, hvad der sker, når stuens slyngplanter får lov at boltre sig, som de har lyst til.

Der er tradition for stueplanter optræder i go’ ro og orden. Lidt tæmmet natur i faste rammer. Slyngplanter som vedbend, passionsblomst og klematis møder vi som regel på bøjler i pæne, symmetriske former. Det ser smukt og disciplineret ud på bøjlen, og vi kan sagtens selv fortsætte med at vikle de nye ranker rundt om bøjlen og dermed bevare faconen.

Tænk nyt!
Men man kan også gøre noget helt andet. Prøv at slippe rankerne fri, og få en helt ny oplevelse af, hvad planterne i virkeligheden er og kan. Du kan forsigtigt vikle planten af bøjlen. Når bøjlen er væk, er der frit slag for både dig og for planten. Du kan fx give den et nyt klatrestativ til at slynge sine lange ranker i. Prøv med hjemmelavet pileflet eller en flot gren fra skoven. Måske dekorativt belagt med lav, så man får fornemmelsen af, at naturen kommer helt ind i stuen.

Du kan også lade rankerne løbe ned ad reolen fra en højt placeret potte. Og nedhængende ranker kan fungere som en anderledes og spændende rumdeler. Eller prøv at placere ampler med ranker, der hænger ned øverst i vinduet. Det giver et let flimrende lys, når solens stråler filtreres gennem de grønne ”gardiner”.

Slyngplanter til tidens trend
Slyngplanterne giver dig i det hele taget mulighed for at indrette dit hjem med planter på en ny måde. Takket være de slyngende ranker kan du skabe naturstemning fra gulv til loft. Der er masser af slyngplanter, der i såvel udtryk som farveholdning passer perfekt til tidens trend, hvor naturfarverne dominerer, men krydres med flotte lilla og violette kontraster.

Passionsblomst, Passiflora caerulea, er en frodig slyngplante med meterlange ranker fyldt med mørkegrønne blade og særprægede eksotiske blomster i violette og lilla farver. Et godt bud til en solfyldt placering. Er der stærk sol på stedet, kan trillingranke, Bougainvillea glabra, anbefales. Den blomstrer overdådigt med helt små blomster, der er omgivet af iøjnefaldende hvide, lilla eller pink højblade.

Klematis, Clematis florida, nyder også en solrig placering, når bare den får godt med vand. Rankerne vokser hurtigt og kan blive meget lange. Den bærer smukke violette eller tofarvede blomster i cremefarvede og lilla toner.
Til en lidt mere tilbagetrukket plads fra solen er der et stort udvalg af grønne slyngplanter at vælge imellem.

En populær klassiker er vedbend, Hedera helix, der fås i et væld af sorter med grønne og gul- eller hvidbrogede blade. Japanvin, Cissus striata, er en anden naturlig, grøn slyngplante, der er perfekt til at skabe naturstemning inden døre, og den frodige russervin, Cissus antarctica, med store, skinnende grønne blade er garant for et grønt indemiljø på rekordtid.

Instagram