Chilipeber: En pryd for øjet, en fryd for ganen

Spiselig chilipeber kan gøre underværker, når tid og overskud i hverdagen er knap. Her er en opskrift, der er hurtig og nem at lave

Du kender det alt for godt: Du kom for sent af sted fra jobbet, har ikke fået købt ind til aftensmaden, nu står du så dér i døren, og familien skriger på mad... Så er gode råd dyre, men har du en chilipeberplante i vindueskarmen, har du løsningen lige ved hånden.

Hurtigt, nemt og billigt

Med nogle basale råvarer kan du på under en halv time fremtrylle en meget lækker pastaret fra det italienske køkken. Retten, Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino ("Spaghetti med hvidløg, olivenolie og chilipeber"), er genial i sin enkelhed – den er smagfuld, let og tilmed sund.

Til fire personer skal du bruge 500 g spaghetti, salt, 1 dl olivenolie, 1 lille chilipeber, 1 fed hvidløg, evt. persille til pynt. Fremgangsmåden er uhyre simpel: Kog pastaen i spilkogende vand tilsat salt som anvist. Opvarm imens olivenolien i en gryde og sauter de finthakkede hvidløg heri. Tilsæt chilien skåret i småstykker. Sauteres til det er gyldent. Hæld vandet fra pastaen, bland den med hvidløgs-/chiliblandingen og rør rundt. Pynt med persille og server straks – gerne med reven parmesanost. Familien vil elske dig.

I Italien serveres retten ofte ud på de sene timer, fx efter en formel reception eller efter en teatertur, som en gang improviseret natmad. Og tit er det herren i huset, der selv lægger jakken og tilbereder dette hurtige måltid til sine gæster.

Snackpeber på terrassen
Chilipeber sætter ikke kun krydderi på tilværelsen indenfor. De dekorative planter trives også fint udendørs, hvor de kan lyse op i haven, nærmest til frosten sætter ind. Hvis du finder en læfyldt, solrig plet, kan du stadig nyde snackpeber på terrassen til langt hen på efteråret.

Set i det lys får udtrykket "at ønske nogen hen, hvor pebret gror" straks en anden og mere forsonende klang.

Fakta:
Man skelner mellem prydpeber og spisepeber. Capsicum annuum 'Apache' er det botaniske navn for chilipeber, der oprindelig stammer fra Mexico.

Flere danske gartnerier har specialiseret sig i fremstilling af spisepeber. Der produceres i dag over tyve forskellige spiselige pebre, som spænder vidt i form, farve og styrke.

De større peberfrugter, der er runde og milde i smagen, benævnes også snackpeber, mens de tynde, aflange er noget stærkere, grænsende til det brændende ved overdreven brug, og det man typisk forstår ved chili.

Chilipeber, der indgår i mange madretter fra de latinske lande, stimulerer fordøjelsen, øger forbrændingen og fremmer i det hele taget mange af kroppens processer.

Chilipeber er rig på anti-oxidanter, fx C-vitamin og Beta-caroten.

Tip!
Lad være med at klø dig i øjet, når du har rørt ved chilipeber.
images.floradania.dk/erez/erez

Downloads:
Chilipeber__2_.rtf33 Ki
Relaterede planter:

Instagram