Floradania.dk: Begonia med englevinger

Begonia med englevinger

Månedens plante i juni

Begonia er blandt vore mest klassiske og populære stueplanter, og hele tiden kommer nye smukke planter til udvalget. Senest er tre utroligt spændende Begonia kommet i butikkerne, og fælles for alle tre er bladenes form, der minder om englevinger. Ikke overraskende markedsføres de under fællesnavnet Angel Wings, selvom der er store forskelle på bladenes størrelse udseende.

Begonia listada er den klassiske skønhed med vingeformede blade og en dyb mørk farve med en neongrøn aftegning. Overfladen er lodden. Begonia listada har de mindste englevinger.

Begonia Maculata Wightii  - også kendt som ’Polka Dot’ – har mellemstore, grønne blade med smukke hvide priller på de grønne, englevingeformede blade.

Begonia ‘Corallina de Lucerna’ har de største englevinger. Bladene er smukt grønne med små hvide prikker.

Begonier er hårdføre stueplanter, der foretrækker en placering i let skygge. Undgå placering i direkte sol. Vand godt i forårs- og sommermånederne med en moderat udtørring mellem vandingerne. Resten af året vandes sparsomt. I forårsmånederne gødes med en halv dosis gødningskoncentration, resten af året gødes ikke. Bladbegonier trives bedst ved temperaturer mellem 15 og 22 C.

 

Plant Begonia i krukker og potter

Når udetemperaturen ikke kommer under 15 grader, kan man også have stor glæde af at udplante Begonia i krukker. Begonia er en skyggeplante og trives derfor bedst i fuld skygge mod nord - eller delvis skygge mod øst. Ønskes blomsterne placeret mod syd eller vest, skal de stå under træer, så de får skygge det meste af dagen og ikke udsættes for direkte sol. Vand jævnligt og gød sparsomt.

 

Familie               Begoniaceae

Navn                   Begonia Listada, Begonia Maculata Wightii og Begonia ‘Corallina de Lucerna’                                      

Populærnavn Polka Dot / Englevinger

Placering           Inde/Ude

Lysbehov          Trives bedst på en lys placering, men tåler ikke direkte sol.

Vanding            Hold pottejorden jævnt fugtig           

Gødning            Ca. hver tredje vanding i vækstperioden.

Oprindelse       Sydamerika

Andet                Alle tre blomstrer med flotte blomster

 

 

Månedens plante kommer fra Hawaii Gartneriet i Allested på Fyn. Gartneriet blev etableret i 1956 og har siden udviklet sig til et stort moderne gartneri med 25 ansatte og et produktionsareal på 33.000 m2 under glas. Udover produktion af Begonia fremstiller Hawaii Gartneriet på årsbasis over 2 millioner Hibiscus og ¾ million julestjerner samt Clerodendrum (Blåvinge) og Holarrhena (Jasmintræ).

Instagram