Floradania.dk: Krysantemum populære ude og inde

Krysantemum populære ude og inde

Overgangen mellem sommer og efterår byder på blæsende og kolde dage såvel som lune og milde øjeblikke, der kan nydes på en læfyldt plads i haven eller på terrassen. Med krysantemum kan du nyde efteråret både ude og inde

Krysantemum (Chrysanthemum indicum) var fra tidernes morgen en meget værdsat plante i Østen, hvor den dengang var en efterårskultur, der blomstrede bedst, når dagene var korte.

Krysantemum for enhver smag
Danske gartnere er kendt for deres brede udvalg af krysantemum, hvoraf der i 2009 blev produceret 3,7 mio. Undersøgelser har vist, at de mest populære sorter i Nordeuropa er de enkeltblomstrende former i hvid, rosa og lilla, mens forbrugerne på østeuropæiske markeder efterspørger sorter med fyldte blomster. I Sydeuropa foretrækker man enkeltblomstrende sorter med hvide, gule eller rosafarvede blomster.

Og der dukker hele tiden nye og intense farver og farvekombinationer op. Højaktuelle på farvepaletten er fx to helt nye, spændende sorter: 'Crystal Ruby' der med sine fløjlsagtig røde, dobbelte kronblade uvilkårligt giver én lyst til at røre ved blomsten, mens 'Mount Joy' har rørformede blomster, der toner fra sart hvid og ud i lime.

Efterår på trappen
Selv om du i dag året rundt kan få krysantemum, som matcher boligen og dens farver, er det stadig typisk hen over efteråret, at de velkendte, farvestrålende blomsterhoveder frisker op indendørs eller giver nyt liv til krukkerne på terrassen.

Krysantemum ses også ofte anvendt ved indgangspartiet, hvor de spreder daglig glæde, når du går og kommer eller giver dine gæster en varm velkomst. Sidst men ikke mindst er de en værdifuld forlængelse af blomstersæsonen, for Krysantemum er en meget holdbar plante, som vil blomstre, lige til frosten sætter ind.

Sådan passer du krysantemum

Krysantemum med knopper, hvor farven kan ses, vil blomstre i op til fire uger, og planten stiller ikke store krav til pasning. Den skal vandes godt, men må gerne tørre let ud mellem vandingerne. Planten foretrækker en lys placering, men ikke i direkte sol. Den holder længst ved en kølig placering. Fjern gerne visne blomster. Gødning er ikke nødvendig.

Downloads:
FD38_DK_01.rtf45 Ki
Relaterede planter:

Instagram