Floradania.dk: Tag foråret med hjem

Tag foråret med hjem

Når julen er båret ud og nytåret skudt ind, vokser længslen efter farver og fornyelse i boligen, og vi klar til at starte på en frisk. Skab forårsstemning indendørs, og pynt op med farveglade, duftende Primula

Primula vokser med få undtagelser på den nordlige halvkugle og har dermed naturligt tilpasset sig vores klima, hvilket er en af forklaringerne på dens alsidige anvendelse og popularitet på vores breddegrader. Mens nogle Primula-sorter trives bedst udenfor som udplantningsplante, dækker Primula vulgaris, storblomstret kodriver, hele spektret og kan først skabe glæde indenfor for så at blive plantet ud efter endt brug i stuen.

Sådan passes Primula
Når du omgiver dig med Primula indenfor, trives planten bedst beskyttet mod direkte sol, og har du mulighed for at placere planten køligt, vil den holde længere. Ønsker du derimod en mere intens her og nu oplevelse med duft, farver og stemning på nært hold, kan det være på bekostning af holdbarheden. I sidste ende afhænger oplevelsen af, hvad du prioriterer højest. Husk under alle omstændigheder at holde dine Primula jævnt fugtige, da det ellers vil påvirke blomsterknopperne.

Bredt spekter af farver og former
Primula vulgaris, der findes i et utal af dejlige, klare farver, fx gul, pink, blå, rød og hvid er tilgængelig for forbrugeren allerede fra januar. I takt med tidens trend opleves øget efterspørgsel efter hvid og sarte farver, og en af de meget populære sorter i øjeblikket er da også Primula vulgaris-sorten  ’Strawberry Deligt’, der bl.a. hitter med farven lys rosa.

Ud over det mangestrengede farvespekter inden for Primula arbejdes der også med form og størrelse, og der findes på lige fod med det gængse sortiment specialsorter såsom frynsede og dobbeltblomstrede samt miniplanter. Med Primula vulgaris er du altid sikker på at finde en plante, der passer lige til din stil, smag og temperament, så du kan få humøret til at stige et par grader indendørs, mens det stadig fryser udenfor.

Billedtekst: Tag foråret med hjem - ’Strawberry Delight’

Faktaboks:
Primula kommer af det latinske ord primus, der betyder ”den første”. Planteslægten har fået det navn, fordi Primula er nogle af de første forårsbebudere, men faktisk strækker sæsonen sig over mange måneder, hvis man tager flere arter med.

Navn

Pasning

Salgsperiode

Primula vulgaris (storblomstret kodriver)

Placeres lyst, gerne køligt. Vandes regelmæssigt. Kan plantes ud efter afblomstring.

januar – marts

Primula malacoides (bægerprimula)

Placeres lyst eller i let skygge. Vandes moderat, og tåler ikke udtørring under blomstring.

januar – marts

 

Primula obconica
(syrenprimula)

Placeres lyst, ikke direkte sol. Velegnet til udplantning.  Vandes regelmæssigt, tåler ikke udtørring.

januar - februar

 

Primula denticulata (kugleprimula)

Placeres lyst, gerne direkte sol. Vandes regelmæssigt, hyppigt efter udplantning.

marts – april

 

Primula rosea (rosenprimula)

Placeres lyst, gerne direkte sol. Vandes regelmæssigt, hyppigt efter udplantning.

marts - april

 

Primula veris (hulkravet kodriver)

Til udplantning fra tidligt forår. Vinterhårdfør staude. Vandes jævnligt.

marts-april

Faktaboks:
Primulaslægten omfatter over 500 vildtvoksende arter. De fleste arter, der dyrkes af danske gartnere, kommer oprindelig fra Østasien, Europa, Japan og Nordamerika, fx stammer den velkendte Primula vulgaris fra det vestlige Tyrkiet og Europa, mens Primula malacoides og obconica har deres oprindelse i Kina.

Downloads:
Tag_foraaret_med_hjem.rtf59 Ki

Instagram