Floradania.dk: Småt er godt

Småt er godt

Med mylderet af små, duftende blomster kombineret med det friske grønne løv er indisk viol ikke til at stå for.

Et væld af variationer
Den oprindelige Exacum er blå med dekorative, lysende, gule støvknapper i midten. Den stammer fra øen Socotra i Det indiske Ocean. Ihærdig forædling har resulteret i, at der nu er flere farver at vælge imellem, således findes den nu også både i rosa og hvid. Mange har enkle blomster og få fyldte, der næsten kan minde om miniature-roser.

Med hensyn til størrelser er der også næsten frit valg. Exacum fås lige fra små miniplanter, der er eminente som kuvertplanter, til fyldige, rundkuplede potteplanter, der er 20 cm i diameter.Udover det smukke udseende kan Exacum-blomsterne også bryste sig af at have en dejlig, mild duft.

Romantisk udstråling
Med sin lethed og myriader af små blomster har indisk viol en skøn romantisk udstråling. Den er oplagt som pynt på forårets festborde f.eks. til konfirmationen, hvor du kan vælge rosa til din datter og blå til din søn, eller hvide, hvis bordet holdes helt i hvidt. Stil en lille miniplante ved hver kuvert og flere store sammen i en køn kurv midt på bordet evt. draperet med et par vedbendranker.

Indisk viol er også den ideelle værtindegave, fordi den er let at passe ind i ethvert miljø.

Placering og pleje
Stiller du din Exacum på en lys plads uden direkte sommersol og lidt på afstand fra radiatoren samt lader den tørre let op mellem vandingerne og gøder den med en gængs gødning til stueplanter, vil du let kunne have glæde af den yndige plante i lang tid.

Relaterede planter:

Instagram