Floradania.dk: Morsdag på terrassen

Morsdag på terrassen

Morsdag falder 2. søndag i maj og er indbegrebet af forsommer og fornøjelse. Giv mor en rose, der kan pynte på terrassen eller i haven fra nu af og lang tid frem

Haveroser – Flerårige fornøjelser
Roser forbindes ofte med kvindelighed og kærlighed og er derfor en oplagt gave til morsdag. Hvis du vælger en haverose, kan du slå to fluer med ét smæk og glæde mor på selve dagen og samtidig sikre, at hun får noget, hun kan glæde sig over år efter år.

Der findes et bredt udvalg af haveroser, der er meget velegnede til krukker og potter og derfor fleksible og mobile løsninger til uderummet. Hvis du sørger for at give dem en god start og derefter passer dem, vil de blive et velkendt og populært tilbagevendende indslag i haven eller på terrassen.

Elsker sol
Roserne elsker sol og placeres et sted, hvor det ikke blæser for meget.  Da de har et stort rodnet, bør de placeres i krukker, der måler mindst 40 cm i højde og diameter. Husk, at krukkerne skal have huller i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Hvis der har været plantet roser i jorden tidligere, er det vigtigt at skifte den ud, så roserne får ny og frisk jord at vokse i. Brug gerne en blød og gødningsrig jord (rosenjord).

Husk at vande
De nyplantede roser skal vandes rigeligt, og gerne hver dag. Undgå at ramme bladene, hvis du bruger kande eller vandslange.

Plantes roserne ud i bede, vil de slå rødder her og kræve mindre vanding.

Hvis du sørger for at fjerne vildskud og visne blomster hen over sommeren, vil roserne kvittere med nye blomster.

Overvintring
Roserne kan godt overvintre i krukkerne, men skal tildækkes med flis og gran, hvis de bliver stående på terrassen. Placer dem op ad en mur, og dæk godt til (også krukkerne). Er det muligt at sætte dem i garagen eller carporten er det endnu bedre.

Året efter i april måned klippes roserne ned, de døde skud fjernes, der gødes, og du kan glæde dig til en ny sæson, hvor roserne atter vil stå i fuldt flor.

De lidt slankere, kompakte rosentyper, der er velegnet til indendørs og terrassekrukker, tåler ikke frosten nær så godt og skal derfor overvintre i orangeri eller garage.

Relaterede planter:

Instagram