Floradania.dk: Grønne decembergaver

Grønne decembergaver

December er fuld af hemmelighedskræmmeri og overraskelser, men hvorfor kun lægge gaver under træet juleaften? Gør hele julemåneden grøn, og brug planter som gaver

I en tid, hvor grøn er det nye sort, og sundhedsbølger skyller ind over os, er planter oplagte gaveidéer. I stedet for at komme med de traditionelle julehilsner kan du i år glæde din kone eller kæreste med et "grønt" julelandskab med planter pyntet med kogler og mos. Det bringer friskhed og natur ind i boligen og holder også til efter jul.

Planter i småkager
Eller hvad med at give hende nogle planter, hvis navn bare dufter og smager af jul som fx kardemomme og vanilje? De færreste er klar over, at krydderierne i julebagværket i virkeligheden stammer fra planter, som gror vildt i fjerntliggende kroge af verdenen, men kender man historien bag, er det pludselig sjove og originale gaveidéer.

Planteforbrug i december
Planter spiller en central rolle i forbrugsmønstret i løbet af december, og det er ikke kun som gaver, men også som en del af boligens indretning.

Ifølge Morten Kappel, der er indkøbschef hos den landsdækkende havecenterkæde, Plantorama, sker planteindkøbene i julemåneden i tre "bølger":

-       Første bølge kommer op til 1. søndag i advent, hvor hjemmet, kontoret, osv. pyntes op med planter. Så kommer der en stille periode, inden anden bølge bryder løs. Den ligger fra ca. 10. december og frem til jul og har fokus på planter som gaveartikler.

-       Den tredje bølge finder sted i ugen op til juleaften, hvor de lidt "trætte" planter fra november suppleres med nye friske blomster, så alt er fint og nyt, når julegæsterne melder deres ankomst,

oplyser indkøbschefen.

Morten Kappel fortæller også, at der i de senere år er sket en stigning i tredje bølge, og at forbrugerne i højere grad skifter planterne i boligen ud, når vi nærmer os jul. Dette kan ses i forlængelse af den stigende opfattelse af planter som en del af interiøret på lige fod med puder, lys og andre pynteting.

Fakta: Mest solgte planter i december

Julestjerner (Euphorbia pulcherrima)
Orkideer (Phalaenopsis)
Azalea (Rhododendron simsii)
Koraltop (Kalanchoe)
November- eller efterårskaktus (Schlumbergera)
Julerose (Helleborus)
Primula Fire verdenshjørner (Hippeastrum)
Hyacint
Kilde: Plantorama

Planter, der smager af jul:
Malabarkardemomme (Elettaria cardamomum)
Ægte vanilje eller vaniljeorkidé (Vanilla planifolia)
Ægte kaffe(Coffea arabica)
Top-kryddernellike (Syzygium paniculatum)

Downloads:
FD_49_2011_dk.rtf53 Ki

Instagram