Floradania.dk: Alpeviolen - vinterens smukkeste blomst

Alpeviolen - vinterens smukkeste blomst

Månedens plante i november/december

 

Cyclamen – også kendt som Alpeviolen – er en potteplante, som på én gang er både romantisk, nostalgisk og tidløs. Dens brede farveskala fra hvid og helt over til mørkviolet sammenholdt med dens store forskellighed i udseende med frynsede, flerfarvede og storblomstrede blomster giver uanede muligheder for at skabe smukke vinter- og julestemninger i stuerne.

Alpeviolen stammer fra Middelhavsområdet og de vestligste områder af Asien. Der er mange forskellige sorter i naturen, men Cyclamen persicum, der bruges som potteplante vokser vildt Grækenland, Tyrkiet, Iran, på Kreta og i Israel. De vilde alpevioler er små, men gennem forædlingsarbejde har vi nu både storblomstrede planter og planter med mellemstore og helt små blomster.  En del af de småblomstrede har duftende blomster.

Alpeviolen er en klassiker, som i modsætning til julestjernen, ikke er knyttet til en bestemt højtid. Den er en skøn lysspreder i hele vinterhalvåret, og selvom den ikke er så glad for høje temperaturer, er Alpeviolen alligevel nem at passe, hvis man følger nogle enkle pasningsregler.

Alpevioler er knoldplanter og trives bedst på en relativ kølig og lys plads. Undgå at sætte den i et vindue lige over en radiator. Lad aldrig planten tørre ud, men vand først, når jordoverfladen føles nogenlunde tør. Vand den i underskålen, så knolden ikke bliver konstant gennemvædet. Følger man disse simple råd, vil den trives fint i alle stuer og skabe glæde med sine smukke blomster.

- - - - - - - -

Familie               Primulaceae

Navn                   Cyclamen persicum

Populærnavn Alpeviol

Vanding             Hold pottejorden fugtig, men undlad at overvande.

Gødning            Ca. hver tredje vanding i vækstperioden.

Placering           Trives bedst på en lys placering, men tåler ikke direkte sol

Oprindelse       Europa

Anvendelse     Stueplante i vinterperioden. I foråret er planten velegnet til anvendelse på terrasser eller til plantning i haven.

 - - - - - - -

Gartneriet Fashion Flowers er beliggende ved Odense og blev grundlagt af Charlotte og Jakob Christensen i

2004. Udover Cyclamen producerer gartneriet også Aeschynanthus, Dahlia og et bredt udvalg af nogle af de mest populære udplantningsplanter. Produktionen sker  med størst muligt hensyn til miljøet og siden 2008 er el- og varmeforbruget reduceret med henholdsvis 25% og 40%.

Instagram