Floradania.dk: Alletiders alpeviol

Alletiders alpeviol

På denne årstid er alpeviolen en af de yndigste potteplanter, der findes. Og så er den tilmed nem at have med at gøre.

Ikke kun cyklamen
Hvad kom først: Hønen eller ægget? Når det handler om alpevioler, er der ingen tvivl. Den kom først og blev kaldt Cyclamen persicum, og derefter blev farven cyklamen opkaldt efter blomsternes smukke farve. I dag skal du dog ikke nøjes med cyklamen-farvede alpevioler, for foruden hvidt, findes de i alle nuancer mellem sart rosa og mørkviolet. På mange har blomstens midte en afvigende, mørkere farve end resten af blomsten.

Maxi, mini og mikro
Takket være ihærdig forædling findes der foruden storblomstrede sorter også moderne minier og mikroer. De små er frembragt ved at krydse storblomstrede alpevioler med den oprindelige, vilde art. Nogle af de små har duftende blomster. Både store og små alpevioler har meget smukke blade med sølvgrå tegninger.

Ynder kølighed
Alpevioler er knoldplanter, der trives bedst på en lys plads. Du bør undgå at stille den i et vindue over en radiator. Ved hver vanding bør du vande grundigt igennem for efterfølgende at lade jorden tørre let op. Tilsæt vandingsvandet en gængs gødning i halv styrke. For at undgå råd i knolden, er det bedst at vande i underskålen.

Længelevende skønhed
Du skal ikke kassere din alpeviol efter blomstring, men passe den med vand og gødning til først på sommeren, hvor vandingen trappes ned i takt med, at bladene visner. Så skal alpeviolen have et hvil. Hen i august går væksten i gang igen. Da er det tid at plante alpeviolen om og genoptage vandingen. Husk knolden skal kun halvt ned i jorden.

Find flere billeder her.

Instagram