Floradania.dk: Forår på trappen

Forår på trappen

Selv om jorden endnu er hård og kold, kan du sagtens fylde krukkerne med dejlige forårsblomster og byde foråret velkommen på trappen

Indsatsen er lille, men forandringen stor, når indgangspartiet får følgeskab af dejlige forårsbebudere i friske, klare farver. Stedmoderblomster, Viola, er indbegrebet af forår og dækker over en bred vifte af tidlige udplantningsplanter, som hvert år udvides med nye spændende sorter til glæde for forbrugerne.

Haveviol til enhver lejlighed
Den mest kendte er nok den storblomstrede haveviol, Viola x wittrockiana, der blomstrer fra marts til juni og trives fortrinligt i fuld sol. Med sit righoldige udvalg af spændende farvekombinationer byder den på et utal af muligheder for at lave små forårsscenarier i krukker og altankasser. Alt er muligt lige fra klare, rene farvegrupper til afdæmpede tone-i-tone arrangementer.

Forårskåde Frizzle Sizzle
Ud over den brede farvepalette findes der også et væld af forskellige former på blomster og blade. Er man til det lidt skæve og anderledes, er et festligt indslag Frizzle Sizzle, der med sine sjove og krøllede kronblade liver op i forårskrukkerne.

Herlighed af hornvioler
Et andet kendt og skattet medlem af viol-familien er hornviol, Viola cornuta, som kendes på sine mange blomster. Der findes hornvioler med både store og små blomsterhoveder. Nogle hornvioler er fladvoksende og danner dermed en slags tæppe, hvilket gør dem meget velegnede som bunddække i selskab med andre planter. Hornviolen kommer igen år efter år og har en svag duft. Den trives på en lys placering, men tåler dårligt direkte sollys.

Viol med duft
Martsviol, Viola odorata, er ligeledes en staude, som kan plantes ud fra det tidligste forår. Den er frøsående og vokser vildt i krat og haver. Den vil trives glimrende i krukker og bede i direkte sol og er ligeledes meget velegnet som bunddække. Martsviolen kendes især på sin vidunderlige duft, heraf også det latinske navn som egentlig betyder "duftviol".  Martsvioler anvendes endvidere til kandiserede violer i desserter og bagværk.

Lad foråret starte på trappen med skønne farver, former og dufte. Og du behøver ikke at være bange for, at de spæde forårsblomster bukker under, hvis temperaturen skulle nærme sig frysepunktet eller lige under. For lige så skrøbelige de ser ud, lige så stærke og livskraftige er de.

Billedtekst: Nyheden Frizzle Sizzle 'Orange' er den første orange havestedmoder med frynsede blade.

Downloads:
floradania_09.rtf48 Ki

Instagram