Floradania.dk: Campanula – en klokkeklar, dansk succeshistorie

Campanula – en klokkeklar, dansk succeshistorie

De er blå som en skyfri himmel, de klokkeformede blomster hos planter af slægten Campanula. I 1960erne forelskede Poul Madsen, grundlægger af Gartneriet PKM på Fyn, sig i blomsterne med den smukke farve. På det tidspunkt blev Campanula næsten kun brugt som staude i haven og som snitblomst, men Poul Madsen så mulighederne for succes, hvis Campanula kunne udvikles til en potteplante, der både kunne anvendes i boligen og til udplantning.
Men der skulle mange forsøg til, før det lykkedes at forædle kulturen, så både udseende og holdbarhed var i orden. I dag er Danmark Europas største Campanula-producent med mere end 20 millioner planter, hvilket placerer Campanula som den 3. mest producerede potteplante i Danmark. Heraf producerer Gartneriet PKM ca. 12 millioner stk., som sælges under varemærket Fairytale Flowers® Derudover eksporteres stiklinger samt halvfabrikata til licensproduktion i fjernøsten og Nordamerika.

Udvikling og atter udvikling
Det var nye, amerikanske dyrknings-teknikker, der var med til at forbedre blomsterholdbarheden hos Campanula. Men der skulle næsten 20 års produktudvikling til, før Campanula carpatica Karl Foerster, der var den første Campanula i storproduktion, for alvor slog igennem som potteplante. Campanula-produktionen voksede støt i Danmark, ikke mindst efter lanceringen af PKM´s sort Dark Blue, der har en intens, blå blomsterfarve og markant forbedret blomsterholdbarhed. Sorten produceres stadig af Gartneriet Thoruplund a/s.
Udviklingen af nye Campanula-sorter fortsatte, og i 1988 så den første dobbeltblomstrede Campanula x haylodgensis og Campanula portenschlagiana dagens lys. Efter omfattende dyrkningsforsøg blev sorterne Get Mee® og Blue Wonder® markedsført i starten af 1990’erne – lidt senere White Wonder®.
Antallet af nye sorter steg i takt med populariteten. Campanula portenschlagiana, der har krybende vækst, små blade og dækkes af et væld af små, blå eller hvide blomster, er efterhånden blevet den mest producerede Campanula. Gartneriet Tvillingegaarden a/s har udviklet sorten Monic, Gartneriet Thoruplund sorten Dark Take Me og PKM markedsførte i 2004 White Get Mee®. Gartneriet Kærgaardsminde Aps forhandler Campanula Addenda® Blue Sky. Den dobbeltblomstrende Campanula x haylodgensis, som har lyseblå eller hvide blomster, markedsføres under navnene Bali og Wonder®, og de udgør i dag en væsentlig del af den samlede Campanula-produktion. Gartneriet Thoruplund kunne i 1997 lancere en dobbeltblomstret sort af Campanula carpatica, Thor Pedo, der fortsat er efterspurgt ikke mindst på grund af de holdbare blomster.

Sådan anvendes Campanula som prydplante
Campanula bliver for det meste brugt indendørs. Hovedsæsonen er fra medio marts til juni, men allerede fra januar er Campanula en utrolig populær plante i boligen, ligesom der sælges større og større mængder fra juli til oktober. I boligen trives Campanula bedst på en lys plads, og den holder længst, hvis den ikke placeres for varmt. Planterne skal vandes ofte og tåler ikke at tørre ud.
Udendørs er Campanula særdeles velegnet til udplantning i krukker eller direkte i jorden omkring terrassen, i stenbede eller på skråninger. På grund af de utallige blomster vil planterne næsten fremstå som hele blå eller hvide flader, der dækker planterne flere gange fra forår til efterår. Da de fleste Campanula er vinterhårdføre stauder, vil man få glæde af dem år efter år i haven. Campanula vil også kunne overvintre udplantet i krukker, men det er vigtigt, at planterne ikke tørrer ud i det tidlige forår. Krukkerne skal derfor beskyttes mod den udtørrende vind og stærk sol.
Gartneriet Thoruplund forhandler Campanula som sixpack, dvs. 6 planter sammen, beregnet til udplantning, fra april til juni. Efter at kunder i Tyskland har efterspurgt altankasser tilplantede med Campanula, er gartneriet nu også i stand til at levere dette produkt.

Konkurrence som en positiv udfordring
”Det faktum at flere danske producenter arbejder med forædling af Campanula skærper konkurrencen og tvinger os til, på en positiv måde, at gøre vort bedste. Vi er gode i dag, men andre kan være bedre i morgen”, siger Kristian Madsen, Gartneriet PKM, der fortsatte i sin fars fodspor, og er primus motor i udviklingen af Campanula.
I dag forhandles 10-15% Campanula med hvide blomster – de resterende i et utal af blå nuancer fra sart lyseblå til mørkeblå. Men Campanula er en potteplante med mange udviklingsmuligheder – fx er der omkring 300 vildarter at tæmme – så Kristian Madsen forudser, at fremtiden vil byde på endnu flere nye former og farver og endda duft indenfor Campanula-sortimentet.
Campanula kan købes i blomsterbutikker og havecentre fra januar til oktober.

Læs mere på:
www.pkm.dk
www.tvillingegaarden.dk
www.livingcolours.dk
www.addenda.dk

Relaterede planter:

Instagram