Floradania.dk: Trendy retroplante

Trendy retroplante

Her er en stueplante, der har alt det, nutidsmennesket søger i en plante. Bajonetplanten er flot og skulpturel, den er ikke til at slå ihjel, og så kræver den et minimum af pasning.

Bajonetplante, Sansevieria trifasciata, med tilnavnet svigermors skarpe tunge, er ikke nogen ny opfindelse i stueplanteverdenen. En hel generation af bedstemødre havde et skarpt øje for bajonetplantens fortræffeligheder. De hårdføre planter gik ligefrem i arv fra generation til generation, indtil de måtte bukke under for modens luner.

Men moden skifter som bekendt, og nu er bajonetplanten hentet frem af glemmebogen og har på ny fået stjernestatus i moderne hjem. Få stueplanter passer så godt til tidens tendenser som bajonetplanten.

De lange, sværdlignende blade, der fra en roset stiger direkte mod himlen, gør bajonetplanten til en arkitektonisk smuk skulptur. Og de grafiske mønstre i gule, grønne og sølvskinnende farver understreger helhedsindtrykket.

Her er planten, der passer til loungesofa og fladskærm – til stram, designbevidst boligindretning. Planten der kan stå alene i en rå og flot skjuler, og alligevel blive midtpunkt. Der er bestemt ikke noget støvet og bedstemoragtigt over bajonetplanten, når den tænkes ind i nye moderne sammenhænge og får lov til at skabe overraskende effekter.

Bajonetplanten fås til både små og store forhold. De største typer har blade, der stiger til vejrs i en højde af en hel meter, så de fylder godt i stuelandskabet. I den anden ende af skalaen findes miniplanter, der har bajonetplantens skulpturelle udtryk, men blot bliver 20 cm høje.

De forskellige sorter adskiller sig også ved farvetegninger og mønstre på bladene. Nogle har gule bladkanter, nogle sølvfarvede tværstriber og andre igen grågrønne tegninger på bladene.

Sansevieria cylindrica er en art for sig. Det er en meget markant og skulpturel plante med karakteristiske, cylindriske kødfulde blade i en smuk vifteform.

Det forbløffende ved bajonetplanten er, at den ikke alene passer godt til nutidens hotteste stil og design. Den passer også perfekt til nutidens høje hverdagstempo, der ikke levner meget tid til at nusse om stueplanter. Bajonetplanten er usædvanligt hårdfør og nem at passe.

Det værste, du kan byde den, er for meget vand og for lidt varme. Men tør, varm stueluft er lige sagen, ligesom en god udtørring mellem vandingerne bekommer bajonetplanten rigtigt godt. Med andre ord, vand den grundigt, når du vander, men vand kun sjældent. Og vand den i underskålen – aldrig direkte i rosetten, for så risikerer du, at planten rådner.

Instagram