Lige siden Victoriatiden har det været en lidenskab at dyrke primula i vindueskarmen og i haven.
Mange husråd beskriver kodriverens fortræffeligheder som skønhedsmiddel og medicin. I januar er det bedste dog at fordrive triste tanker og tørre grannåle med masser af lysende kodrivere i creme og gult og tage hul på et friskt forår.
Prøver du det én gang, forstår du, at mange forelsker sig i primulaslægtens smukke blomster, der ikke kun hører foråret til. For udover den kendte storblomstrede kodriver og syrenprimula, der sælges i store mængder sidst på vinteren og om foråret, kan bægerprimula købes året rundt.
Flere er mere end stueplanter
Storblomstret kodriver, Primula vulgaris, og bægerprimula, P. obconica, kan også anvendes i det fri. Kodriveren er hårdfør og kan plantes ud i haven efter endt brug i stuen, mens bægerprimulaen kan bruges som udplantningsplante om sommeren. Syrenprimula, P. malacoides, må betragtes som en buket på rod.
Pleje
Primula bør stå lyst men beskyttet mod direkte sol. Placeres de køligt, vil de holde længere. Du bør dog opveje glæden ved at have primulaen tæt på, hvor du opholder dig, og hvor du kan fornemme duften, mod glæden ved at have den i blomst i lang tid.
Primulaer skal holdes jævnt fugtige og vandes i underskålen. Tørrer de ud, eller får de for meget vand, går det ud over blomsterknopperne. De sætter pris på en lille smule gødning i vandet af og til.