Floradania.dk: Populære Pelargonier ude og inde

Populære Pelargonier ude og inde

Pelargonier er skønne indendørs såvel som udendørs og tilhører en gruppe af planter, der ikke bare er rig på farver, former og typer, men som også hele tiden fornyes og udvikles.

Pelargonier - inde
De fleste Pelargonie-typer kan nydes inden for i boligen som forsmag på sommeren. De har et strejf af nostalgi over sig samtidig med, at de formår at tilpasse sig den moderne forbrugers smag. Hvad enten de står tre på række i patinerede lerskjulere i vindueskarmen, er plantet i en pangfarvet potte eller sat sammen nogle stykker i et spændende fad på spisebordet, giver de indretningen personlighed og kant.

Pelargonier - ude
Uderummet i form af terrassen, haven eller altanen er et andet af de områder, hvor Pelargonier for alvor får lov at til at udfolde sig og vise, hvad de kan.

Pelargonium grandiflorum eller engelsk pelargonier er meget udbredte, og der findes stor- såvel som småblomstrede typer at vælge imellem.

 Per Tingdal fra Gartneriet Tingdal i Odense, en af producenterne af Pelargonium grandiflorum, fortæller,

- den småblomstrede Tip Top er vores speciale. Det er en tidlig udplantningsplante, der kan tåle temperaturer helt ned til 5oC. Det er en plante, man kan have glæde af lige fra det tidlige forår og hen over sommeren, især hvis man sørger for at plante den i krukker eller altankasser, så den er hævet lidt over jorden.

Royale navne
En af de nok mest kendte typer er de rundbladede zonale-pelargonier, som findes i en masse spændende farver og udgaver, hvor både blade og blomster kan være flerfarvede.

Thomas Linnemann fra Gartneriet Linnemann ved Århus producerer Old Classic-typerne, der omfatter dobbeltblomstrede  Pelargonier med royale navne, bl.a. 'Kronprinsesse Mary' 'Prins Nicolai' og 'Dronning Ingrid'.

'Dronning Ingrid', er med sine store blade og sartrosa blomster en klassiker. Indehaver Thomas Linnemann forklarer grunden til dens store popularitet,

- 'Dronning Ingrid' er en sikker vinder. Den trives fortrinligt ude, og får den godt med vand, kvitterer den med de dejligste blomster. Husker man at nippe de visne af, kan den blomstre igen og igen.

En liflig duft af natur
Men ud over blomsterfloret findes der også Pelargonie-typer med duft, rosen- eller duftgeranier som de kaldes. Blomsterklaserne på disse typer er mindre fremtrædende, til gengæld har de andre kvaliteter. Bent Arndal fra det odenseanske gartneri ved samme navn siger, -

- en af de ting, som virkelig gør rosen-geranier til noget helt specielt, er de mange forskellige dufte. At de så kan holde insekter på afstand er blot en yderligere gevinst, når man sidder udenfor på de lyse sommeraftener.

Hæng ud med pelargonier på altanen
Selv om hængepelargonier ofte forbindes med ægte tyrolerstemning, produceres en del i Danmark, som enten plantet i altankasser eller som ampler sætter ekstra kolorit på facaden eller på terrassen.

Så når det handler om pelargonier, er der frit valg på alle hylder, og det er kun et spørgsmål om at finde netop den pelargonie, der passer lige til dit behov og temperament.

Fakta:
Nyere sorter inden for Pelargonium grandiflorum Tip Top: 'Soft Carmen' og 'Pink Night'.

Alle de omtalte pelargonier kan købes i landes havecentre og i faghandlen.

Downloads:
floradania_15.rtf59 Ki

Instagram