Floradania.dk: Planter til de forskellige stilretninger i forbrugernes haver

Planter til de forskellige stilretninger i forbrugernes haver

Vis mig din have, og jeg skal fortælle dig, hvem du er … Uderummet er en integreret del af boligen og afspejler på samme måde som indretningen indenfor vores stil og personlighed

Der er mange ting, som skal tages med overvejelserne, når haven skal indrettes, og flere og flere forbrugere vælger da også at rådføre sig med en ekspert, før haven anlægges eller omlægges.

Funktion forud for stil

Anne Marie Lind, der driver sin virksomhed som have- og landskabsarkitekt i Årslev på Fyn, fortæller,

- Først og fremmest skal man have defineret, hvilke funktioner haven skal opfylde. Når det er på plads, lægger man sig fast på stilen, som oftest vil være en videreførelse af husets linjer og øvrige boligindretning. Det svarer lidt til, at man flytter husets indvendige udenfor.

Geometri over for organiske former
- Overordnet arbejder jeg med to ekstremer, der går fra de geometriske, stramme linjer til de organiske, runde former – eller fra det helt enkle til det varierede, som jeg plejer at udtrykke det,

forklarer Anne Marie Lind og fortsætter,

- Ligger fokus på det minimalistiske og "styrede", vil man typisk gå efter ensartethed og strukturgivne elementer i form af klippede hække af fx buksbom eller bøg, ens krukker med stedsegrønne planter eller græsser.

Romantiske havedrømme

Hælder man derimod til den lidt romantiske forestilling om haven, som mange førstegangshaveejere ifølge Anne Marie Lind gør, går man efter et mere tilfældigt og viltert frodigt udtryk med slyngede stier, runde former og krukker, hvis størrelse eller indhold ikke nødvendigvis er ens.

Der er mange muligheder for at skabe et varieret og frodigt udtryk ved hjælp af blomstrende buske og farvestrålende klassikere såsom roser, asters eller andre stauder.

Både/og

- Tit vil der dog være tale om et både/og frem for et enten/eller, for der ikke noget, som kun er sort eller hvidt – man kan jo også godt have farver og bløde puder i sit soveværelse, men sort/hvid high-tech-stil i stuen, -

slutter Anne Marie Lind.

Rekreation og klimatankegang

Signe Wenneberg, der bl.a. er havebogsforfatter, arbejder overordnet med to temaer eller trends inden for hvilke, der igen er rige udfoldelsesmuligheder.

- Det helt store tema lige nu er, at haverne (altaner, gårdhaver, terrasser) skal være et positivt og rekreativt opholdssted. De skal give os alt det, vi ikke kan få indendørs ved computerskærmene – med andre ord en form for haveterapi,

fortæller Signe Wenneberg og kommer med et andet eksempel, -

- En anden meget væsentlig trend er, at haverne skal være spiselige. Det er en tendens, der er affødt af klima-bevidstheden og tanken om, at man måske ikke behøver spise krydderurter, der har foretaget lange flyrejser, før vi putter dem i vores mad.

Så uanset pengepung, stil eller overbevisning, er der altid en havestil, som passer til dig.

Planteforslag til en minimalistisk havestil:
Carex
Sølvtråd (Calocephalus)
Karryplante (Helichrysum)
Husløg (Sempervivum)
Roset (Echeveria)

Planteforslag til en romantisk havestil:

Alpeviol (Cyclamen)
Aster
Papegøjeamarant (Amaranthus)
RosaDownloads:
FD_36_DK_01.rtf53 Ki

Instagram