Floradania.dk: Nye, nemme planter til haven

Nye, nemme planter til haven

Udplantningssæsonen står for døren, og havecentre og butikker bugner af dejlige planter fra de danske gartnere. Vil du prøve noget nyt til haven i år, er her nogle spændende bud, når du skal vælge planter

Nye dufte i uderummet
Giv eksempelvis dig selv en ny og anderledes oplevelse med 'Kahori', der en af de relativ nye planter på udplantningsrepertoiret og bestemt et nærmere bekendtskab værd. 'Kahori' er i familie med Dianthus eller nelliker, som dufter, samtidig med at den er holdbar og tåler solen fint, så med den har du mange gode odds for at give sommerstemningen på terrassen en ekstra dimension.

Nem og blomstrende
Cleome er en anden af de nyere udplantningsplanter, som endnu kun få forbrugere har nydt i uderummet. Gartner Troels Krogh Larsen fra Broby ved Odense, som er en af producenterne af planten, fortæller,

-          Cleome er en utrolig nem og taknemmelig plante, der med et minimum af pasning kan blomstre hen over hele sommeren med sine mange små pink skud.

Samme gartner, der har andre spændende nichekulturer til udplantning på programmet, bl.a. Euphorbia 'Diamond Frost', lancerer i øvrigt i år en ny af slagsen, som har lyserøde blomster.

'Diamond Frost' bryder sig ikke om direkte sol, men er ellers en nem og dekorativ udplantningsplante, der kvitterer med masser af små hvide diamantlignende blomster.

Planter, der matcher den danske sommer
En anden dansk gartner, Mogens Bøg fra Odense-gartneriet af samme navn, har et spændende sortiment af dejlige sommerplanter, som alle trives glimrende under køligere forhold og således også vil skabe glæde i haven, hvis sommeren i år skulle gå hen og blive kølig.
 
Dichondra eller 'Silver Falls', som den også kaldes, kan ifølge gartneren kun blive en positiv oplevelse for forbrugerne:

-          Dichondra har sølvskinnende blade og en kæmpe tilvækst hen over sommeren,

fortæller Mogens Bøg og tilføjer,

-          faktisk kan den dække en krukke med en hel meter, og netop dens frodighed er en af grundene til, at den er så velegnet til større krukker og blomsterkasser.

Endelig laver gartneren også Coleus canina også kendt som 'kattens skræk', der er populær hos især børnefamilier med sandkasser, men som gartneren siger med et smil,

-          det kræver nok mere end én enkelt plante for at få en gammel hankat til at flytte sig.

Forslag til nyere og spændende udplantningsplanter, der er nemme at passe:

Navn:

Pasning:

Cleome hybrid (edderkoppeplante)

Robust udplantningsplante, der placeres lyst, gerne i direkte sol. Vandes og gødes regelmæssigt.

Coleus canina (kattens skræk)

Udplantningsplante der trives bedst i sol til halvskygge.

Planten vandes sparsomt og tåler at tørre ud mellem vandingerne. Ved udplantning i bede skal planterne placeres med en meters mellemrum.

Ikke vinterhårdfør.

Dichondra 'Silver Falls' (sølvnyresnerle)

Dichondra er med sit flotte støvede grå løv, perfekt til at plante mellem det blomstrende, både i krukkerne og i altankasserne. Desuden udmærker den sig ved at være ekstrem varme- og tørketolerant.

Vandes og gødes sparsomt.

Euphorbia hybrid 'Diamond Frost'

Robust udplantningsplante, der trives i altankasser og krukker såvel som frit udplantet. Skal holdes jævnt fugtig. Vandes omhyggeligt lige efter udplantning.

Gødes regelmæssigt.

Dianthus hybrid 'Kahori' (nellike)

Udplantningsplante, der trives i sol såvel som skygge, i krukker såvel som i bede. Fortsætter blomstringen indtil vinter.

Gødes jævnligt i vækstsæsonen. Vandes regelmæssig.

Vinterhårdfør staude.


De nævnte planter kan købes i havecentre og planteskoler. ('Kahori' dog først fra uge 22/2010).

Download HQ

Downloads:
floradania_03.rtf68 Ki

Instagram