Floradania.dk: Mors planteunivers

Mors planteunivers

Potteplanter er populære morsdagsgaver, der passer både til mors og vejrets luner. Og så luner de på eksporten, for i takt med at efterspørgslen stiger, forøges salget, når morsdag står for døren

Planter er følelser, stemninger og sanseoplevelser, og hvem vil ikke gerne forkæle sin mor med noget, der rammer lige i plet hos hende, som betyder allermest?  Og hvad enten det er koldt eller lunt i vejret, er der rig mulighed for at finde den helt rigtige plantegave til mor.

Morsdag udenfor
I takt med at uderummet er blevet en integreret del af boligen – som have, terrasse, gårdhave eller altan – er planter blevet et populært og velkomment valg som morsdagsgave.

Forær hende fx roser med duft i yndlingsfarven eller en afstemt havekrukke med hortensia, der passer lige til yndlingshyggekrogen eller hyggehjørnet i drivhuset, hvor hun kan nyde gaven, når hun tager en velfortjent slapper.

Morsdag indenfor
Er det køligt udenfor, så overrask hende indenfor med en hyggelig morgenbakke med kaffe, croissant og mini orkidéer, Phalaenopsis, det vil garanteret gøre lykke.

Man kan også vælge at gå all-in og sprede gaven ud over hele morgenbordet. Stephanotis eller duftranke har alle dage været en yndet morsdagsgave på grund af dens finhed, ynde og intense duft. Vikl rankerne ud, og gør morgenbordet til en skøn sanseoplevelse for hele familien.

Gavner eksporten

Den store interesse for planter til morsdag underbygges af gartnerne, der melder om markante stigninger i efterspørgslen i ugerne op til 2. søndag i maj, som er den største morsdag i Europa, men også op til den sidste søndag for Sverige, Polen og Frankrigs vedkommende.

Roser, der er en af de største kulturer i Danmark, er ifølge salgschefen hos en af de førende rosenproducenter, en meget efterspurgt eksportartikel på grund af den høje kvalitet. I de to uger op til den største morsdag flerdobles salget, mens en anden rosengartner oplyser, at pink, rosa og rød er de mest populære farver.

Mini orkidéer (og andre mini-planter i øvrigt) er også meget populære til morsdag, hvor producenterne især oplever stigende efterspørgsel, når det er køligt i vejret.

I ugerne op til den største morsdag opleves generelt en stigning i efterspørgslen på potteplanter, hvor der sidste år var en stigning i eksporten af roser og orkidéer på 70 %.

Fakta:
Roser er en af de største kulturer med en årlig produktion på 23,5 mio. planter, mens der hvert år samlet set produceres ca. 400 mio. planter i Danmark. Det svarer til over én mio. om dagen. Heraf går ca. 70 % til eksport, dvs. at der hvert år sendes 280 mio. danske potteplanter ud til europæiske forbrugere, svarende til 800.000 planter om dagen. Eksportværdi 2,4 mia. kr. / 3,2 mio. EUR.

Instagram