Floradania.dk: Julehygge med planter

Julehygge med planter

December er årets absolutte højdepunkt, når det gælder hyggeligt samvær med familie og venner. Skru op for stemningen med dejlige juleplanter, der bringer friskhed og ny inspiration både ude og inde

Røde julestjerner er en oplagt gaveidé.

Gavepynt med julens stjerner.

Schlumbergera i skål pyntet med guldstjerner.

Tre Schlumbergera på stribe.

Bordpynt i aflangt træfad med miniplanter i friske julefarver pyntet med bærgrene.

Zinkkurv med Cyclamen og Calocephalus pyntet med bærgrene og små æbler.

Pynt op med juleroser i kurve pyntet med natur og julepynt i din smag.

Grønne gaver i alle farver
Julen er fyldt med traditioner, og julestjernen er en af dem. Selv om planten findes i et væld af nye farver og former, er den røde julestjerne stadig den mest populære. Julestjernen er en tropisk plante og derfor sart over for kulde og træk, men bliver den ”klædt smart på”, kan indpakningen ud over at beskytte planten under transporten fungere som skjuler bagefter.

Julestjernen kan også være en del af indpakningen og bruges som pynt på en gave i stedet for den traditionelle sløjfe. Dyp snitfladen fra den afklippede stængel i varmt vand (ca. 60o) i 5 sekunder og derefter i koldt vand, så holder blomsten længere.

Stjerneglad med Schlumbergera
En anden af julens klassikere er Schlumbergera, der faktisk fås i butikkerne allerede fra efteråret, deraf også tilnavnet efterårskaktus. Stjerner en del af julens budskab, og de farveglade Schlumbergera bringer stemningen helt i top, når de plantes sammen i skål og dekoreres med guldstjerner.

Man kan også anvende planterne enkeltvis i en gruppe som her, hvor tre Schlumbergera pyntet med naturkogler eller julekugler placeres på stribe på bordet eller i vindueskarmen.

Bordpynt
Miniplanter er meget velegnede som bordpynt og findes i så mange former og farver, at der altid er en plante som matcher smag og stil. Placer planterne i fade eller skåle, og brug naturpynt til at understrege det forfriskende indslag på julebordet.

Julehygge ude og inde
Mange af julens traditionelle potteplanter kan faktisk anvendes både ude og inde. Cyklamen eller alpeviolen trives fx fortrinligt i det milde vintervejr og kan pynte ved fordøren lige indtil, frosten sætter ind.

Lodret julehygge
Helleborus eller julerose er super dekorative planter (stauder), som egner sig perfekt til krukken ved indgangspartiet, hvor de pynter vinteren over. Er pladsen ved indgangsdøren lidt trang, eller trænger du bare til, der sker noget nyt, kan du fyre ekstra op under julestemningen udenfor ved at hænge kurve med juleroser op, som evt. kan pyntes med lavgrene og gran. Og til foråret kan de plantes ud i havens bede, hvor de vil blomstre i vinterkulden år efter år.

Instagram