Floradania.dk: Den mobile have

Den mobile have

Den mobile have er en lille have, du kan nyde lige der, hvor du er. Det kræver ikke nogen havearkitekt at indrette en mobil have. Alt du behøver, er en flok dejlige, blomstrende planter og en flot kurv, balje eller plasttaske med hanke.

Det siger næsten sig selv. Man får mest glæde af sine blomster, hvis de er det samme sted, som man selv er. Derfor er det en oplagt idé at indrette sig, så man kan tage blomsterne med sig, når man går ud for at nyde sommeren eller går ind for at komme i ly for en regnbyge.

Udvalget af blomstrende planter er stort og frister til flotte plantearrangementer. Mangfoldighed giver herlige og overraskende virkninger. Mix sommerens blomster i bløde, afdæmpede farver som en hyggelig have i romantisk stil, mens kombinationen af mange forskellige planter med farvestrålende nuancer og former skaber en rigtig havestemning. Eller gør det råt og trendy med afstemte neonfarver og smarte materialer. Og husk, at mange ens planter giver et fantastisk flot og stilrent udtryk.

Netop nu er butikker og havecentre fyldt med farveglade blomster til den mobile have. Der er Kalanchoe blossfeldiana, som findes både som enkelt- og dobbeltblomstret. Kalanchoe dækker en stor del af farvespektret, og du kan vælge imellem gule og orange neonfarver, lysende pink eller mere dæmpede pasteller. Uanset hvilken stil, du foretrækker i den mobile have, kan den understreges med Kalanchoe i glade farver. Hawaiiblomst, Hibiscus, kan du også få i sommerglade pangfarver, og planterne nyder at komme med ud i solskinnet.

En traditionel stueplante som fx fjerdusk, Celosia, kan med fordel anvendes i den mobile have. Sæt en gruppe Celosia sammen i en plasticbalje, og planterne vil få et helt andet udtryk. Hvis du derimod er til den romantiske havestil, er en anden mulighed Saintpaulia ionantha. Men valget er dit, for alle er solelskere, og de trives fint sammen i et plantekollektiv.

Det samme gælder de søde miniroser, der fås i alverdens farver. Sommeren byder på mange helt nye rosensorter, der udmærker sig ved stor blomsterrigdom, lang holdbarhed og i mange tilfælde skøn rosenduft.

Du kan plante planterne sammen, eller lade dem stå enkeltvis i forskellige skjulere. Du kan også fjerne plastpotten og lade hver enkelt plantes jord og rødder være synlige. Hvis du placerer planterne tæt sammen i en smuk kurv med hanke, en rustik zinkbalje, en smart plasticbalje eller -taske, er de lige til at hanke op i. Du kan også anrette dem på et anretterbord eller et rullebord. Så kan du rulle den mobile have ud og ind. Måske er der oven i købet skuffer i bordet, der kan bruges til opbevaring af havebøger og håndredskaber eller kogebøger og krydderier.

Den mobile have er altid dekorativ, men den kan også være uhyre anvendelig, hvis der er krydderurter mellem blomsterne. Så har du råvarerne lige ved hånden i køkkenet, uanset om der kokkereres i fri luft eller inden døre.

Som gaveidé til en sommerfest er en mindre udgave af den mobile have helt perfekt.

Instagram