Floradania.dk: Danske gartnere står for den største produktion af Osteospermum i Europa

Danske gartnere står for den største produktion af Osteospermum i Europa

Når fodboldelskere om kort tid tjekker ud og trækker indendørs for at følge kampen om VM i Sydafrika, kan de, der foretrækker havens glæder, fryde sig over, at de danske gartnere allerede har Europarekorden i fremstilling af Osteospermum

Osteospermum eller kapsk margerit, som oprindeligt har vokset i det sydlige Afrika, deraf navnet, er en af de nyere udplantningsplanter på repertoiret, men den tid, den har været her, har den opnået en enorm popularitet blandt forbrugerne.

Tre førende forædlere
Danmark er uofficiel Europamester i fremstilling af plantenyheder, og inden for Osteospermum er der tre danske forædlere i verdensklasse, nemlig Sunny ApS, Dalina ApS og Sakata Ornamentals, som sørger for, at gartnerne har det bedste materiale at producere planter ud fra.

Nye talenter på banen
Som enhver landstræner gælder det for producenten om at få holdet til at spille sammen eller som her, at få sortimentet til at tilfredsstille efterspørgslen fra forbrugerne, mens man hele tiden er på jagt efter nye talenter.

Jakob Christensen, der er indehaver af gartneriet Fashion Flowers ved Odense, fortæller,

-          Vi har produceret Osteospermum af typen Cape Daisy i omkring seks år, og vi fornyer hele tiden sortimentet med nye farver, som forbrugerne efterspørger. I år er der f.eks. øget fokus på de brændte farver. Min egen favorit er dog Kalanga Lavander, som har en dejlig dyb lavendelblå tone.

En anden odenseansk producent, Gartneriet 3kanten, har produceret Osteospermum Sunny i mere end 20 år. Keld Stig Andersen, der er medejer af gartneriet, har desuden en fortid som sælger på det tyske marked, og har derfor to favoritter blandt gartneriets nyheder til sæsonen 2010,

-          Jeg er ret vild med Atilla, der notorisk falder i skandinavernes smag med sine smukke sartrosa blomster, der toner ud i lilla i midten. Men Aïsha, der typisk tiltaler tyske forbrugere med sin orangegyldne glød, synes jeg nu også, er et rigtig dejligt indslag i havekrukkerne.

Ifølge gartneriejer Nicolai Abildgaard fra Danish Evergreen i Marslev ved Odense er rosa, lilla og hvid også de foretrukne farver i Nordeuropa. Men han selv bliver mere og mere fascineret af planter i den gyldenvarme ende af farveskalaen. På gartneriet har man produceret Osteospermum af Dalina typen i en halv snes år,

-          Osteospermum er en skøn udplantningsplante, og med tiden har jeg fået øjnene mere og mere op for de nye, gyldne sorter, som bryder mønstret og giver et dejligt farvespil. Tosca er helt klart et hit i det selskab.

Over 100 forskellige farver
Så mens de danske fodbolddrenge "rykker sammen" i deres rød-hvide farver, kan de planteinteresserede glæde sig over en farvepalet på mere 100 forskellige farvenuancer i gruppen for kapske margeritter.

Faktaboks:
Danmark er verdens næststørste eksportør af potteplanter. Hvert år produceres der i Danmark omkring 400 mio. potteplanter, hvoraf 80 % går til eksport.

I 2009 blev der produceret 8 mio. Osteospermum, hvilket gør planten til den 8. største kultur.
Kilde: Floradania Marketings produktionsoversigt.


Download HQ

Downloads:
floradania_uge_23.rtf52 Ki
Relaterede planter:

Instagram