Forlæng sommerstemningen til langt ud på efteråret. Fyld krukker, kurve og kasser med friske sensommerblomster.
Sommerferien er forbi, og det er tid til at begynde på en frisk. Mens havefolket selv har fået ladet batterierne op, har sommerblomsterne i krukkerne brugt deres sidste kræfter. Der er nu ingen grund til at sende krukkerne på vinterferie af den grund. Et farverigt udvalg af sensommerblomster står i kø for at afløse, når sommerblomsterne må give op.
Sensommerblomsterne matcher til årstiden. De har mættede farver, flotte former og spændende bladstrukturer. Og så trives de med sensommerens lunefulde vejr. De lavere temperaturer og den øgede luftfugtighed passer dem godt, og gør dem faktisk langt lettere at passe end sommerens krukkevækster, der må stå model til sol, varme og tørke.
Af samme grund ser sensommerblomsterne godt ud langt ud på efteråret, og mange tager gerne de første vinteruger med. Først hvis frosten bliver for skrap, må de fleste give op. Andre er stedsegrønne og tager ikke skade af frosten, men pynter vinteren igennem.
Man kan kombinere sensommerplanterne til flotte helheder i store krukker eller give hver slags sin krukke i sin farve og dernæst sammensætte krukkerne, så de giver den helt rigtige virkning.
Holder man af det blå farvespektrum er lavendel (Lavandula angustifolia), sommerfuglelavendel (Lavandula stoechas), salvie (Salvia nemorosa) og selvfølgelig asters (Aster novi-belgii) det rigtige valg. Er det de røde og rødlilla nuancer, der er favoritter, er Celosia (Celosia argentea), lav krassula (Crassula schmidtii) og blomstrende hebe et godt bud i sensommerens krukker.
Bladplanter er gode til at give struktur, mens de anvendt separat, giver en elegant og stilren virkning. Prøv fx sølvtråd (Calocephalus brownii) med sølvskinnende løv, der ligner krystaller, når frosten lægger sig på bladene.
Faktaboks
Vejen til succes
Uanset hvor stærke planterne er, er der nogle få men vigtige regler, der skal følges for at få succes med efterårs- og vinterkrukker.