Floradania.dk: Specialiteter til specielle lejligheder

Specialiteter til specielle lejligheder

På den netop afholdte plantefagmesse, Handelspladsen, i Odense, blev der som noget nyt udstillet 10 spændende specialkulturer hver især præsenteret med sin spændende historie

Gerbera

Cotula

Verbena

Cleome

Sarracenia

Lewisia

Crassula

Hibiscus

Adenium

Impatiens

Udstillingen, der løb af stablen den 4. juni, er led i et nyt initiativ fra potteplantebranchen og har til formål at rette fokus mod nogle af de spændende kulturer, der kun produceres i begrænset antal, men som er med til at gøre det samlede sortiment bredt og interessant.

Der blev vist sæsonaktuelle udplantningsplanter, stueplanter og planter, der både kan trives ude og inde. Udstillingen var en forfriskende øjenåbner for de mange anvendelsesmuligheder og forskellige sammenhænge, de specielle planter kan indgå i.

Farveglade Gerbera til terrasse og altan
Gerbera Durora Outdoor er en sand humørbombe af friske, glade sommerblomster, der gør udelivet til en fest til langt ind i efteråret. De trendy Gerbera er specielt udviklet til uderummet og tåler kolde nætter og varme dage.

Sølvskær, sommer og sol i krukkehaven
Cotula hispida er en dejlig alsidig staude, der kan indgå i mange sammenhænge og sprede hygge i havens krukker og bede år efter år.

Kæmpe hit til haven
Verbena bonariensis eller kæmpejernurt starter som en lille grøn plante, der kan vokse sig op til 1,5 m høj. Den blomstrer indtil oktober og skaber liv og stemning i haven ved at tiltrække sommerfugle og bier.

Pink pletskud, der blomstrer hele sommeren
Cleome er også kendt under navnet Edderkoppeplante, fordi dens nye stilke, der vokser over de tidligere blomsterhoveder, minder om spindelvæv. Den er selvrensende, og fordi den er så nem at passe, ses den ofte anvendt i offentlig beplantning.

Kødædende plante, der må fodres både ude og inde
Mens Sarracenia eller fluetrompet er populær på drengeværelset, er den samtidig yderst velegnet som udplantningsplante. Den tåler ned til minus 20 grader og har et naturligt efterårs-look. Da det er en sumpplanten bør den vandes rigeligt og nedefra.

Kulørt til krukkehaven og vindueskarmen
Lewisia en rigtig lille charmetrold, der elsker lys og blomstrer ivrigt både ude og inde. Lewisia tåler mild vinter.

Superstærk unik sukkulent
Crassula coccinea Rubin er en sjovt og anderledes plante, der godt kan gå hen og blive et længerevarende bekendtskab. De flotte røde, rørformede blomster holder 1-2 måneder, og planten trives både udendørs og indendørs. Crassula sælger hele juni måned.

Faraoernes drik
Hibiscus sabdariffa 'Tea Plant' er en nem og hurtigvoksende plante til den moderne bolig. Siden oldtiden er de tørrede blomsterkapsler blevet brugt til at fremstille helsebringende drikke. I dag kan man købe korrekt forarbejdet Hibiscus te fra planten i diverse helseforretninger.

Solelskende sukkulent til vindueskarmen
Adenium eller ørkenrose er en stammesukkulent, der vokser vildt i ørkenen, mens den som stueplante  udvikler frodige, smukke blomster i hvid, rosa og dyb mørkerød. Den er nem at passe, tåler stærk sol og er derfor meget velegnet i fx et sydvendt vindue.

Spændende skønhed til stuen
Med sine orkidélignende blomster er Impatiens velvetea en smuk og klassisk stueplante. Den stammer oprindelig fra Sydkina og trives bedst på en lys placering, men ikke i direkte sol. Når det er på plads, blomstrer den flittigt og er nem at passe.

Næste udstilling med specialkulturer finder sted på Handelspladsen i Odense den 13.-14. august.

Instagram