Floradania.dk: Specialiteter til specielle lejligheder

Specialiteter til specielle lejligheder

Nematanthus

Pedilanthus

Sarracenia

Sedum

Alpinia

Pilea

Cotula

Picea

Rosa

Rhoicissus

Begonia

Ginkgo biloba

Primula

”Specialiteter” dækker over en hel underskov af specialkulturer, der gemmer på en sjov historie / navn, særlige egenskaber eller kendetegn, som er med til at gøre vores plantesortiment interessant og varieret. Nedenfor præsenteres de planter, som Floradania har fornøjelsen at udstille på IPM.

Kys-mig-straks
Guldfisk eller Nematanthus er navnet på en sjov og nem stueplante, hvis glade orange blomster minder om en ”kysmund” eller munden på en guldfisk. Med sine blanke, fyldige blade er den dekorativ både under og efter blomstring. Guldfisk er velegnet til udplantning i sommermånederne, hvor en frisk byge fremhæver bladenes skinnende overflade.

Kært barn med mange navne
Fandens ribben eller Pedilanthus tithymaloides minder om rygsøjle med ribben, hvorfor den har fået navnet Fandens ribben. Men den kaldes også Violinblomst, Julelys og Vortemælk. Fandens ribben har medicinske egenskaber – fx bruges bladenes mælkesaft som brækmiddel i Vestindien. Planten trives i lys og ved stuetemperatur og kan formklippes om foråret.

Kødædende plante, der må fodres både ude og inde
Mens Sarracenia eller fluetrompet er populær på drengeværelset, er den samtidig yderst velegnet som udplantningsplante. Den tåler ned til minus 20 grader og har et naturligt efterårs-look. Da det er en sumpplanten bør den vandes rigeligt og nedefra.

Fortryllende og hårdfør
Stenurt eller Sedum har et helt fortryllende farvespil, der giver kant og karakter til efterårs- og vinterkrukkerne. Stenurt kan anvendes alene, som miks eller med andre planter, og da den er vinterhårdfør, er den velegnet til udplantning.

Anderledes stueplante med moderne look
Alpinia luteocarpa har smukke, slanke blade med et raffineret farvespil. Planten trives ved stuetemperatur og gerne på en lys placering, men den tåler ikke direkte sol. Alpinia skal vandes regelmæssigt og må ikke tørre ud.

Dekorativ, nem og anderledes
Elefantøre eller Pilea peperomioides. Grøn stueplante med runde, mørkegrønne blade, der giver den et anderledes udtryk. Passer perfekt til moderne forbrugere, der gerne vil bo grønt på den nemme måde.
Trives bedst køligt med masser af lys. Jorden skal holdes jævnt fugtig, men den må ikke soppe i vand.

Dronning Dagmars nålepude
Dronning Dagmars nålepude eller Cotula har små, fine gule blomster, der minder om knappenålshoveder, heraf navnet nålepude. Når den anvendes som stueplante gror den harmonisk ud over kanten på potten. Planten egner sig specielt godt til øst- og vestvendte vinduespartier.

Juletræ om vinteren, krukkeplante om sommeren
Byd gæsterne indenfor med en hyggelig velkomst på trappen året rundt. Picea, det lille grantræ liver op i den mørke tid og kan pyntes med lyskæder i den søde juletid, mens det sørger for ægte naturstemning i stuen. Sæt træet udenfor efter brug, hvor det tåler ned til minus 20-30o C.

Picea findes også som langsomt voksende dværgplante. Mens den sætter nye skud i maj, er den grøn og hårdfør i haven hele året rundt.

Feminin rose til den moderne bolig
Rose i 9 cm potte, der gør den velegnet til vindueskarm og som bordpynt. Den klassiske stueplante matcher både en minimalistisk og romantisk stil samtidig med, at den er holdbar og dekorativ.

Slyngplante med perlende let og luftigt look
Rhoicissus digitata
eller perlevin danner små rødlige perler, som minder om druer, heraf navnet. Slyngtråde på bladenes underside hjælper planten med at holde fast. Rhoicissus digitata kan bindes op og klippes efter behov. Den tåler lettere udtørring.

Luftrensende med flotte farver

Begonia rex
eller kongebegonie dækker over et bredt spektrum af forskellige sorter, som alle er kendetegnet af spændende blade, der tilfører indretningen fornyelse. Mangfoldigheden og forskelligartetheden i bladenes form, farve og struktur er et andet særligt træk. Om sommeren liver Begonia rex op i krukkehaven.

Verdens ældste lægeplante med spændende historie

Ginkgo biloba
også kaldet tempeltræ voksede rent faktisk på dinosaurernes tid. I gamle dage spiste østens munke bladene for at kunne holde på vandet, deraf navnet ”Tempeltræ”. I dag anvendes Ginkgo biloba i naturmedicin, der styrker hukommelse og koncentration. Den bruges også i shampoo, creme og sæbe.

Den første forårsbebuder

Primula malacoides eller syrenprimula er en charmerende, lille plante med etagedelte skærme af blomster på forårsgrønne blade. Den blomster i massevis i hvide, røde, rosa og sart lilla nuancer og kan plantes ud, når nattefrosten er ovre. Den lysrosa udsender en dejlig duft, når den har fået forårssol.

Instagram