Floradania.dk: Specialiteter i fokus

Specialiteter i fokus

Saxifraga

Carex

Picea

Gentiana

Mammillaria

Alpinia

Rosa

Cotula

Cyclamen

Pilea

”Specialiteter” dækker over en hel underskov af specialkulturer, der gemmer på en sjov historie / navn, særlige egenskaber eller kendetegn, som er med til at gøre vores plantesortiment interessant og varieret. Det vil vi gerne dele med andre, og nedenfor præsenteres de specielle planter, man kan møde på nordens største plantefagmesse:

Nem stueplante på bordet og i luften
Jødeskæg eller Saxifraga stolonifera har fået sit hyggelige navn på grund af de mange små aflæggere, der minder om et krøllet skæg. Det maskuline navn står noget i modsætning til plantens yndige og sarte udtryk med de smukt marmorerede, runde blade. Saxifraga blomstrer med en overdådighed af små, hvide blomster.

Et frisk pust inde og ude
Stuestar eller Carex brunnea er en græsvækst, der med sine lange, slanke strå giver liv og bevægelse i boligen og på terrassen. Carex bevarer sin friske, grønne farve hele året og sætter sjove frøstande om efteråret.

Juletræ om vinteren, krukkeplante om sommeren
Byd gæsterne indenfor med en hyggelig velkomst på trappen året rundt. Picea, det lille grantræ liver op i den mørke tid og kan pyntes med lyskæder i den søde juletid, mens det sørger for ægte naturstemning i stuen. Sæt træet udenfor efter brug, hvor det tåler ned til minus 20-30o C.

Gentiana - Alpin skønhed, der ældes med ynde
Klar og blå som septemberhimlen med lette, hvide stænk. Gentiana er et dejligt bekendtskab i sensommerhaven, hvor den lyser op med sin smukke, klare farve. Oprindelig vokser planten i bjergområder, hvor den trives med kølige nætter og varme, solrige dage. En af de ting, der kendetegner Gentiana er, at den lukker blomsterne sammen om natten for så at folde dem ud igen, når det bliver dagslys.

Lys i mørket
Arizona Snowcap eller Mammillaria Gracilis tilhører kaktusfamilien, der er populære planter i den moderne bolig. Den hvide kaktus lyser, når det bliver mørkt på grund af tilsætning af et særligt farvestof. Den bemærkelsesværdige plante, der oprindelig stammer fra det centrale Mexico, får hvide blomster og tåler temperaturer ned til frysepunktet.

Anderledes stueplante med moderne look
Alpinia luteocarpa har smukke, slanke blade med et raffineret farvespil. Planten trives ved stuetemperatur og gerne på en lys placering, men den tåler ikke direkte sol. Alpinia skal vandes regelmæssigt og må ikke tørre ud.

Feminin rose til den moderne bolig
Rose i 8 cm potte, der gør den velegnet til vindueskarm og som bordpynt. Den klassiske stueplante matcher både en minimalistisk og romantisk stil samtidig med, at den er holdbar og dekorativ.

Dronning Dagmars nålepude
Dronning Dagmars nålepude eller Cotula har små, fine gule blomster, der minder om knappenålshoveder, heraf navnet nålepude. Når den anvendes som stueplante gror den harmonisk ud over kanten på potten. Planten egner sig specielt godt til øst- og vestvendte vinduespartier.

Krøller eller ej
Alpeviol eller Cyclamen findes i utrolig mange udgaver, hvoraf nogle sorter, ud over de fantastiske farver, danner sjove frynser og former. Den krøllede udgave er især velegnet som festlig bordpynt eller til at give vindueskarmen et nyt udtryk. Cyklamen kan anvendes som krukkeplante på terrassen og altanen indtil, frosten sætter ind.

Dekorativ, nem og anderledes

Elefantøre eller Pilea peperomioides. Grøn stueplante med runde, mørkegrønne blade, der giver den et anderledes udtryk. Passer perfekt til moderne forbrugere, der gerne vil bo grønt på den nemme måde.
Trives bedst køligt med masser af lys. Jorden skal holdes jævnt fugtig, men den må ikke soppe i vand.

Instagram