Floradania.dk: Skab drama i havens bede

Skab drama i havens bede

Drama er andet end spændingsmættede action-film i hæsblæsende tempo. Haven er oplagt som ramme om spændende forløb med stauder, hvis farver og former giver haven kant, uanset om det er sommer eller vinter

Det er den kendte engelske havespecialist Adrian Bloom, som i et eksklusivt interview med Floradania Marketing giver gode råd og idéer til, hvordan man selv kan iscenesætte sin have ved hjælp af planter.

Realisme og struktur
Ifølge Adrian Bloom handler det om at følge nogle helt enkle principper, når man anlægger sin have, og anvende planter som fx stauder og græsser, der ændrer udtryk i takt med årstidernes skiften.

-          Vær realistisk, når du går i gang. Kig på de muligheder, du har, og anlæg haven derefter, så du får en succesoplevelse,

lyder den erfarne havespecialists velmente råd.

Sammenhæng og forandring

-          Jo mindre haven er, des vigtigere er det at fokusere på detaljen, de enkelte plantes kvaliteter i form af sæsonaktualitet, farve og form, og de kontraster, du kan opnå, hvis du kombinerer dem. Som udgangspunkt bør du vælge planter, der giver sammenhæng såvel som forandring,

siger Adrian Bloom og fortsætter,

-          Brug stedsegrønne planter som fx taks eller thuja i forskellige typer som havens faste omdrejningspunkt året rundt, mens stauder såsom hosta, alunrod og kærmindesøster sørger for forandringen, når blomster og blade ændrer sig i forhold til årstiden.

Sommerdrama i haven
Ønsker du mere drama i haven kan du lave et "flammebed" af stauder, der toner fra gule over i rødlige farvenuancer eller måske ligefrem lave en lille "flod" af blå planter, der bugter sig ned igennem haven, flankeret af højere planter og spændende prydgræsser.

Planteforslag til flod:
Brunnera macrophylla (kærmindesøster)
Campanula (krybeklokke)
Gentiana (kaukasisk ensian)
Geranium (storkenæb)
Lavandula angustifolia
Salvia (staudesalvie)

Planteforslag til flodbred:
Agastache (indianermynte)
Astilbe (hybridastilbe)
Digitalis (storblomstret fingerbøl)
Liatris (langakset pragtskær)
Lupinus (mangebladet lupin)
Lytrum (kattehale)
Taxus baccata (almindelig taks)

Billedtekst: På billedet består floden af Campanula med Astilbe, Agastache, Lytrum, Lupinus og Salvie som flodbred, men farvetema kan kombineres helt efter smag og temperament.


Billedtekst: Den engelske havespecialist Adrian Bloom. Foto: Richard Bloom

Planteforslag til flammebed:
Coreopsis (skønhedsøje)
Crocosmia (montbretia)
Echinacea (purpursolhat)
Heuchera (alunrod)
Helenium (solbrud)
Hemerocallis (daglilje)
Lychnis (tjærenellike)
Haveliljer Rudbeckia (solhat)

Downloads:
floradania_27_DK.rtf49 Ki

Instagram