Floradania.dk: Sjove plantelandskaber til børnenes leg

Sjove plantelandskaber til børnenes leg

Efterårsferien er et kærkomment pusterum i familiens travle hverdag. Benyt de ekstra ressourcer til at udforske og opleve planteriget på dit barns vilkår.

Botanik i børnehøjde
Tag dit barn i hånden, og besøg den lokale blomsterbutik eller havecenter, hvor der er masser af leg og læring at hente. Gør planter og deres historie til et helt lille projekt, hvor I går på opdagelse sammen.

Lad selv barnet vælge sin favoritplante, der sikkert er en helt anden end den, vi som voksne ville vælge. For børn bruger sanserne på en anden måde og fascineres af farver, intense dufte og spændende bladformer og -overflader.

Find sammen ud af, hvor planten oprindelig stammer fra, og hvordan den skal passes, det gør det sjovere og mere konkret at forholde sig til for barnet.

Lav et plantelandskab
Placer planten derhjemme i en potte, der er stor nok til, at barnet selv kan vande planten uden uheld. Skab et legeunivers, hvor yndlingsplanterne placeres i en bakke med kant. Dermed kan planterne integreres i legen og fx være skjulested, skyggeplads eller fungere i en leg, hvor barnets favoritlegetøj kan indgå.

Byg din egen plantefigur
Lad barnet tegne hovedet af et dyr eller et fantasivæsen – måske en glad drage – som skal bruges til en plantefigur. Selve kroppen på figuren er en ståltrådskugle, som fastgøres i en plante med ranker, fx pletter i luften (Muehlenbeckia) eller vedbend (Hedera). Beklæd så ståltrådskuglen med de hurtigvoksende ranker. Placer tegningen på en pind, der stikkes ned i ståltrådskuglen, og du har din helt egen plantefigur, der med tiden kan vokse sig stor og stærk!

Gæt en plante
Sæt en eftermiddag af til sjove plantelege med familien, hvor I skal gætte planter ud fra en beskrivelse. Sørg for at have flere forskellige planter at vælge imellem, og som deltagerne ikke har set på forhånd. Beskriv planten lidt efter lidt – såsom "den har lange, tynde blade" … "der stikker …". De, der skal gætte, må gerne stille spørgsmål.

Mange planter har fået et sjovt navn, der som oftest har med udseendet at gøre som fx kængurupote (Anigozanthos), og giver frit løb til fantasien. Er børnene så store, at de kan læse, kan I skrive navnene ned på et stykke papir. Tag et navn ad gangen, som så ud fra navnet matches med de forskellige planter.

Forslag til planter med sjove navne:
Fru heibergs hår (Scirpus cernuus)
Svigermors skarpe tunge (Sansevieria)
Dværgulvefod (Selaginella)
Fregnefjæs (Hypoestes)

Forslag til planter, der reagerer ved berøring:
"Rør-mig-ikke" (Mimosa)
Kødædende planter såsom Fluefanger eller Fluetrompet (Dionaea muscipula)

Planter med spændende blade og struktur:
Musehaleaks (Peperomia)
Børste-aloe (Aloe aristata)
Pandaplante (Kalanchoe tomentosa)
Medusahoved (Euphorbia caput-medusae)

Downloads:
FD42_DK.rtf40 Ki

Instagram