Floradania.dk: Potteplanter ude

Potteplanter ude

Mens mange forbinder potteplanter med noget, man har stående inde i vindueskarmen, viser havemanden Claus Dalby her, hvordan han anvender potteplanter ude og sammensætter dem til små stillebener

I mange år har der været fokus på større krukker, men nu slår Claus Dalby et slag for de mindre potter, der er nemme at få plads til selv på en lille altan.

Han giver her tips og idéer og fortæller, hvordan man kan skabe stemning ude med planter i potter. Om sine tanker og ideer fortæller han:

Brug forskellige potter
Når jeg planter i potter, vælger jeg forskellige former og materialer, der er nært beslægtede. For eksempel er jeg rigtig glad for potter af beton, fordi de giver et råt udtryk, som jeg synes passer godt til udelivet.

Husk at gøde
Ønsker man blomsterrige og sunde potteplanter, er det vigtigt at huske at gøde. Og det gælder, uanset om potteplanterne står ude eller inde. Flydende potteplantegødning gives sammen med vandevandet. Det er også en god idé at give planterne en lidt større potte, end de oprindeligt stod i, og så plante i næringsberiget pottemuld.

Potteroser
Potteroser klarer sig fint i det fri, og hvis man hele tiden nipper de visne blomster af og sørger for at gøde, kan man holde blomstringen i gang sommeren igennem.

Campanula
De dejlige campanulaer – eller klokkeblomster, som de hedder på dansk – har mange taget til sig som en god og robust potteplante. Begynder planten på et tidpunkt at se lidt trist ud, kan man klippe den halvt ned og derefter være flittig med at vande og gøde. Så kommer der et helt friskt flor efter en måneds tid.

Lavendler
De senere år har den sydeuropæiske sommerfuglelavendel opnået stor popularitet som potte- og krukkevækst. Her er den helt uforlignelig, men det kan ikke betale sig at plante den ud i haven, for her vil den ikke overleve vinteren.

Hortensiaer
At hortensiaer er populære i krukker og potter, er der ingen tvivl om. Og når man ser de smukke blomster, der fås i mange farver, forstår man, at mange vælger dem.

Margeritter
En klassisk sommerblomst er margeritten, der i dag fås i mange forædlede sorter. Det betyder, at de blomstrer meget længe og har et særligt smukt løv.

Fakta:
Til illustration af sine tanker og idéer til små stillebener har Claus Dalby anvendt sarte danske plantenyheder.

Downloads:
DK_floradania_25.rtf36 Ki

Instagram