Floradania.dk: Nyt i vindueskarmen

Nyt i vindueskarmen

Vindueskarmen får ekstra fokus i den mørke tid. Den er adgangen til det sparsomme dagslys og samtidig en vigtig del af indretningen. Forny udtrykket indenfor i boligen med nye planter på nye måder

Uanset om du er til det romantiske, moderne eller enkle og elegante giver planter i en potte, der supplerer farve, udtryk eller form, et væld af muligheder for at udtrykke netop din personlige stil.

Flere planter forstærker udtrykket
Dobbeltblomstrede Begonia i lys rosa i et mix af glatte og ru overflader på grå potter giver fx et sart, feminint og ensartet udtryk, mens Rhododendron simsii eller azalea i en smart keramiskskjuler tilfører vinduespartiet og hele rummet et mere tidssvarende look. Det valgte udtryk kan understreges ved at bruge tre eller flere planter på række.

Enkelhed virker stærkt
Nogle gange kan man opnå større effekt ved at bruge en enkelt plante frem for en gruppe eller et forløb, det kommer meget an på plantens udtryk. En plante som fx Phalaenopsis, orkidéen, der længe har præget indretningsbilledet, kan stadig skabe fornyelse og forandring anvendt på den rigtige måde.

Prøv fx at placere et par planter i en fræk rød farve i en gennemsigtig skjuler, så rødderne er synlige, det giver en meget intens og raffineret oplevelse.

Et andet elegant indslag er Ceropegia eller faldskærm på bøjle placeret i en matteret glasskjuler, der matcher plantens grønne lød. Det giver et lyst og frisk indtryk, som suppleres af natursceneriet udenfor vinduet.

Efterårsstjerne
Princettia er en af de nyere stjerner på potteplantehimlen. Den er i familie med julestjernen, men kan købes allerede i efteråret, hvorfor den også kaldes efterårsstjerne. Placer den i en raffineret sølvskjuler og tag lidt forskud på den hyggelige november-/decemberstemning, mens det stadig er lyst om eftermiddagen.


Lysindfald varierer med årstiden
Når du vælger dine planter, skal du ud over stil, farve og styling være opmærksom på, at der er forskel på, hvor meget lys, der kommer ind ad vinduerne fra de forskellige verdenshjørner.

Vinduer mod vest giver meget lys til planterne, og en del direkte sol først på eftermiddagen. Det vil passe planter som Rhododendron simsii, Begonia, Princettia og Ceropegia rigtig godt.

De fleste stueplanter vil desuden trives godt i et østvendt vindue, hvor de får direkte sol i begrænsede mængder. Ud over de allerede nævnte vil Cyclamen, Phalaenopsis, Gerbera og Hoya befinde sig godt her.

I vinterhalvåret er lysindfaldet uvægerligt begrænset, så derfor skal du ikke være så bange for at bruge de sydvendte vinduespartier, der ellers godt kan være en udfordring for mange planter om sommeren på grund af temperaturerne.

Nordvendte vinduer har ikke helt så meget at byde ind med, når det gælder stueplanter, men vil udgøre et fint match med fx Peperomia eller musehaleaks, der også har det fint med halvskygge.

Tip:
Jo højere rumtemperatur, des hyppigere skal planterne vandes. De fleste planter skal holdes fugtige, men må ikke soppe i vand.

Downloads:
floradania_dk_43_DK.rtf55 Ki

Instagram