Floradania.dk: Nye planter til havens krukker

Nye planter til havens krukker

Ptilotus, Felicia, Erodium, Schizanthus, Rhodohypoxis, Zantedeschia … er numerologen gået amok i planteriget? Tværtimod, under de eksotiske navne gemmer sig nye skønne plantebekendtskaber til haven

Mange af de planter, vi omgiver os med i dag, stammer oprindelig fra fjerne himmelstrøg, hvorfra de er blevet hjembragt af botanikere og andre planteentusiaster. Mens alle planter har et internationalt, botanisk navn for at have et fælles plantesprog, er mange af dem også er blevet forsynet med et populærnavn, som tit hentyder til en egenskab, udseende eller form.

Ptilotus er græsk og betyder egentlig fjer, men planten kendes også under navnet 'silkehale'. De aflange blomster changerer fra pink til purpurrød og pryder haven fra vinter til sommer. Den enkelte blomst har en usædvanlig lang holdbarhed, og efter afblomstringen klippes blomsten blot af, og de underliggende blomster vil straks udvikle sig. Ptilotus vokser naturligt i den tørre og solrige del af Australien og vil derfor trives fortrinligt på en solrig og tør plads. Planten tåler at tørre ud mellem vandingerne.

Erodium  er en lav plante med røde, pink eller hvide geranieblomster, der blomstrer uafbrudt fra forår til efterår. Erodium er nem at passe og vil gerne stå lyst, men tåler også halvskygge. Den er desuden velegnet i krukker eller som bunddække i haven. Erodium kan overvintre, hvis temperaturen ikke falder til under - 5o.

Felicia er afledt af latin og betyder lykkelig. Måske der hentydes til den lykkefølelse, man oplever, når den smukke, kompakte plante for alvor folder sig ud og blomstrer løs. Den "nye" Felicia er nemlig endnu rigere på blomster end tidligere varianter og vil blomstre hele sommeren. Blomsterne har en dejlig klar lyseblå farve med gul midte. Felicia, der vil være at finde i handlen fra midten af april, bliver selv ekstra lykkelig, hvis den placeres på en solrig plet.

Schizanthus eller 'engleorkidé' er meget rigt blomstrende med blomster i overvejende rosa, lilla, purpur og røde farver. Blomsterne har karakteristiske smukke aftegninger, som minder om orkidéernes. 'Engleorkidé' er hårdfør og tåler på trods af sit sarte udseende ned til et par graders frost. Den gør sig perfekt i en krukke ved hoveddøren eller på terrassen helt fra det spæde forår. Som engle flest bryder planten sig ikke om at blive plaskvåd og må derfor gerne stilles lidt beskyttet for den, til tider, overvældende forårs- og sommerregn.

Rhodohypoxis er en velformet, lille plante med stor feminin udstråling. Den har et dejligt tæt løv og små, fine blomster i farveskalaen hvid/pastel rosa til stærk pink, som blomstrer ivrigt hen over sommeren. Planten skal stå lyst, men trives ikke i direkte sol. Rhodohypoxis kan overvintre i milde vintre, hvor de små, nye blomster så vil titte frem i løbet af maj måned.

Zantedeschia kendes under navnet Kalla. Det er en klassisk stueplante, som imidlertid også trives med luft under vingerne. Inden for de senere år ses den oftere og oftere anvendt som udplantningsplante, hvor den tilfører krukkehaven stil og elegance på en helt ny måde. Kalla trives bedst i direkte sol og må ikke tørre ud.

Downloads:
FD_15_2011_DK.rtf49 Ki

Instagram