Floradania.dk: Margeritter i massevis

Margeritter i massevis

Med margeritter varsles sommerens komme. De er mageløse i potter, krukker og kasser af enhver art samt i bede og til afskæring

Tema med mange variationer
Alle margeritter er kurvblomster, der kendetegnes ved at have to slags blomster samlet i én ”kurv”. Det er de golde randkroner, der danner en krans omkring de små midterkroner, der enten kan være fertile eller golde, og som sidder tæt sammen i midten af blomsterstanden.

På den klassiske margerit er randkronerne hvide, og de små blomster i midten solgule. Næsten ligeså kendt som den klassiske hvide Argyranthemum frutescens er den gule, hvor rand- såvel som midterkroner er gule.

Gennem de senere år, har de gamle kendinge fået følge af nye australske sorter. Således er der nu forskellige hvide, gule og romantiske rosa nuancer at vælge imellem og også Argyranthemum frutescens med større midte end de gængse samt mere eller mindre fyldte former.

De gamle sorter udmærker sig ved en overdådig blomstring først på sommeren efterfulgt af en mere sparsom blomstring. De nye australske sorter er bemærkelsesværdige ved at være stedseblomstrende sommeren igennem.

Udplantningsplanten, der holder i årevis
Skønt de fleste dyrker margeritter som et-årige udplantningsplanter, er det flerårige planter, der kan formes til små opstammede træer, efterhånden som stammen bliver træagtig. På den måde kan mange leve i årevis, blot de opbevares lyst og køligt om vinteren.

Placering og pleje
Argyranthemum frutescens skal have masser af sol og vandes og gødes rigeligt i vækstperioden. Om vinteren skal de holdes til den tørre side, uden at potteklumpen tørrer helt ud. For at holde blomsterdannelsen i gang er det vigtigt løbende at pille de visne blomster af.

Relaterede planter:

Instagram