Floradania.dk: Hvad signalerer din vindueskarm?

Hvad signalerer din vindueskarm?

Mens øjnene siges at være sjælens spejl, er vindueskarmen et visuelt visitkort og vores ansigt udadtil, og den signalværdi skal man ikke undervurdere.

Vindueskarmen fortæller nemlig rigtig meget om beboerne, og når man står og kigger ind udefra, kan beboernes personlige smag og stil aflæses på de planter, som pryder vindueskarmen. En nytænkende og kreativ person vil typisk gå efter alternative og "skæve" stueplanter, som der findes rigtig mange af inden for fx kaktusfamilien.

Romantik i vindueskarmen
Er man derimod romantisk anlagt, falder valget formentligt på en plante med et lidt nostalgisk udtryk som fx Begonia, hortensia eller roser. Er der tale om en moderne, mere minimalistisk indretningsstil er orkidéer en sikker vinder. Plantens skulpturelle fremtoning giver vindueskarmen kant og personlighed.

Grønne planter vidner om en funktionel indstilling, da mange af de grønne planter, der findes i handlen, ud over at give liv til vindueskarmen også kan fungere som ”levende” gardin som fx Sansevieria. Generelt ses en tendens blandt yngre forbrugere til at integrere planter og anden pynt i vindueskarmen, så det matcher boligens øvrige interiør.

Nord, syd, øst og vest
Men ud over at signalere noget om, hvilken type man er, kan planterne i vindueskarmen samtidig sige noget om, mod hvilket verdenshjørne vinduet vender. Planter trives nemlig ved forskelligt lysindfald og temperatur.

Vinduet mod nord er mørkt, men den mængde lys, der finder vej, er tilstrækkeligt til at give de rigtige planter et sundt og grønt udseende. Sydvendte vinduer er ideelle for planter, der lever af lys – blot skal man huske på, at temperaturen kan blive tropeagtig om sommeren, så man skal vælge planter, der kan tåle meget varme eller sørge for, at der er mulighed for skygge.

Mange planter befinder sig godt i vinduer, der vender mod øst eller vest, fordi de her vil få direkte sol på et eller andet tidspunkt i løbet af dagen.

Forslag til planter, der passer til de fire verdenshjørner:
Nord:
Dracaena (afrikansk dracæna)
Asplenium (fugleredebregne)
Dieffenbachia (sigøjnerblad)
Peperomia (musehaleaks)

Syd:
Euphorbia  (koralkaktus)
Hydrangea (hortensia)
Kalanchoe
Sansevieria

Øst/vest:
Begonia
Rhipsalidopsis (påskekaktus)
Phalaenopsis (orkidé)
Primula


Instagram