Floradania.dk: Er du træt af insekter i hjemmet? Disse fem planter holder insekterne for døren!

Er du træt af insekter i hjemmet? Disse fem planter holder insekterne for døren!

 

Sommeren er over os! Vi byder de lange, lune aftener og friske råvarer velkommen på terrassen og i køkkenet. Skønt, ikke? Men med sommeren følger også – nogle ofte – ubudne gæster: bananfluerne, myggene, spyfluerne…. Ja, listen er lang. Pludselig dukker de op fra både skraldespanden, frugtskålen og grøntsagskassen og besætter køkkenet! 

Men bare rolig.

Der findes nemlig en løsning, hvorpå du kan holde en stor del for døren uden sprøjtemidler og viftende arme. 

Svaret er planter! Nogle planter har faktisk den helt særlige egenskab, at de fungerer lidt som dørmænd. De holder nemlig bananfluer og andre insekter for døren! Og heldigvis er det ikke spor svært at få fingre i nogle af de her ”bouncers”. Her er i hvert fald fem, som du helt sikkert kan finde i enten dit lokale supermarked eller det nærmeste havecenter.

Intens og velduftende krydderurt

Foruden at være essentiel i flere pastaretter har Basilikum været brugt i hundrede år til at holde insekter ude af hjemmet. Insekterne kan nemlig ikke fordrage dens kraftige duft, og holder sig derfor langt væk fra sådan en basilikumbombe - find den her.

Velkendt plante i de danske haver 

Lavendel er nok kendt blandt de fleste, men vidste du også, at planten er med til at holde fluer, biller, lopper og meget mere væk, grundet duften som der kommer fra planten. Ydermere, passer den fint i en krukke udendørs, fra april til september – så slipper du forhåbentligt for nogle insekter på terrassen. En lille bonus, er at lavendel også kan stå indendørs den skal bare vandes lidt oftere. Du kan købe Lavendel i de fleste havecentre, klik her for at se Langeskov Planteskoles udvalg.

Den kraftige krydderurt Rosmarin

Du kender måske rosmarin bedst for sin meget kraftige duft ofte brugt som topping på en kartoffelpizza eller et fladbrød. Men denne plante er endnu én i rækken, der holder insekterne ude.

Og med dens særlige funktion i madlavning, er den jo ideel at have stående i vindueskarmen i køkkenet! Så har du nem adgang til den velsmagende plante, og samtidig slipper du for irriterende myg og mider i køkkenet. Rosmarin kan købes i de fleste supermarkeder og havecentre som Langeskov Planteskole.

Citronmelisse: en win win

Citronmelisse – eller måske kender du den som hjertensfryd – indeholder den æteriske olie kaldet Citronella. Det er faktisk kendt for både at holde insekter OG dyr på afstand. Desuden dufter den dejligt friskt af citron! Den kan bruges til at erstatte – det noget dyrere – citrongræs i næsten alle opskrifter, OG så kan man lave både te og limonade af de skønne blade. Win win, ik?

Kødædende plante: til dig der VIRKELIG hader insekter

Er du en af dem som bare hader insekter og vil gøre alt for at slippe for dem? Så er den kødædende plante kendt som Fluefanger det perfekte bud. Den snedige plante lokker de små kryb til sig, og når insektet først er landet mellem plantens blade, lukker de i og den uheldige flue bliver til plantens bytte. Find den i dit lokale havecenter lige her.

Instagram